Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο φανερό το ότι τα επενδυτικά κριτήρια E.S.G., που δίνουν έμφαση στις επιδόσεις κάθε επιχείρησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης, παίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ζωή, τουλάχιστον στις δυτικές οικονομίες.
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική θεωρείται πλέον από τις διοικήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων η καλή επίδοσή τους σε αυτά τα θέματα. Στο δημοσίευμα αυτό γίνεται λόγος για μία πολύ πρόσφατη μελέτη των αναλυτών της γνωστής Γαλλικής τράπεζας Societe General, οι οποίοι συνέκριναν τις μεγάλες διεθνείς ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες με βάση τα κριτήρια E.S.G., δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά την στάση τους απέναντι στον άνθρακα και την χρήση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ομάδα των αναλυτών «αποφάσισε» να πριμοδοτήσει με άνοδο της τιμής στόχου τις μετοχές των εταιρειών που τηρούν την πιο επιθετική στάση απέναντι στους πελάτες τους που ασχολούνται με την εξόρυξη άνθρακα και την παραγωγή ενέργειας από αυτόν, χρησιμοποιώντας στοιχεία και αναλύσεις της οργάνωσης Insure Our Future, η οποία έχει δημιουργηθεί από διάφορες οργανώσεις που μάχονται κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης που επικαλέστηκαν οι αναλυτές της τράπεζας, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν σταματήσει να ασφαλίζουν νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης άνθρακα ή νέα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα ως πηγή ενέργειας, και σύντομα θα σταματήσουν να ασφαλίζουν τέτοιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Όταν συμβεί αυτό οι εγκαταστάσεις αυτές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλέον χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Αντίθετα, οι αντίστοιχες αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν κινηθεί ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα η Insure Our Future τις κατηγορεί πως με την στάση τους δεν βοηθούν καθόλου τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι όμως δύσκολο να φανταστούμε τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς η πίεση από τους αναλυτές, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη θα αναγκάσει σταδιακά σχεδόν όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τους πελάτες τους που επιμένουν στην χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πολύ λίγες διοικήσεις θα επιλέξουν να έλθουν σε αντιπαράθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών επενδυτών, και στο τέλος θα επιτευχθεί ο στόχος οργανώσεων σαν την Insure Our Future, οι οποίες πιστεύουν πως πρέπει άμεσα να σταματήσει η χρήση άνθρακα σε όλο τον πλανήτη.
Χθες όμως ακούσαμε και μία ακόμα αρνητική είδηση για τον άνθρακα και γενικότερα για τα ορυκτά καύσιμα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε πως συμφώνησε να αγοράσει αλουμίνιο, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, από την βιομηχανία αλουμινίου Emirates Global Aluminium, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η BMW θα χρησιμοποιήσει το αλουμίνιο για να καλύψει τουλάχιστον τις μισές ανάγκες του εργοστασίου της στο Landshut της Γερμανίας. Αυτό που κάνει την είδηση ενδιαφέρουσα, είναι το γεγονός πως το αλουμίνιο που θα πουλήσει στην γερμανική βιομηχανία η εταιρεία από τα Η.Α.Ε., θα παράγεται με χρήση ενέργειας που θα προέρχεται αποκλειστικά από ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην έρημο νότια από την πόλη του Dubai.
Η διεθνής βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου καταναλώνει πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια και, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των διεθνών πρακτορείων, ένα μεγάλο μέρος των χυτηρίων αλουμινίου χρησιμοποιεί ακόμα τον άνθρακα ως πρώτη ύλη, πράγμα που όπως φαίνεται από τα χθεσινά νέα δεν θα ισχύει για πολύ ακόμα. Κατά πάσα πιθανότητα σύντομα θα ακούσουμε και άλλες παρόμοιες ειδήσεις που θα επιβεβαιώσουν την εγκατάλειψη του άνθρακα από την παγκόσμια βιομηχανία.
Και, για να επιβεβαιωθεί το ότι σχεδόν πάντα το ωφέλιμο συνδυάζεται με το τερπνό, πριν λίγες μέρες εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η εταιρεία όχημα (SPAC, όπως έχουμε μάθει να τις αποκαλούμε τους τελευταίους μήνες) Constellation Acquisition Corporation I.
Μοναδικός της σκοπός είναι να βρει μία αναπτυσσόμενη εταιρεία με ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο η οποία θα απορροφηθεί από την Constellation και με αυτό τον τρόπο θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Το πρωτότυπο εδώ είναι το γεγονός πως, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες/οχήματα, η Constellation δεν έχει ως κριτήριο επιλογής της προς απορρόφηση εταιρείας τον κλάδο στον οποίον δραστηριοποιείται αλλά την πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια E.S.G.
Δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το εγχείρημα, όμως το γεγονός πως διευθύνων σύμβουλος της Constellation είναι ο παλιός διευθύνων σύμβουλος της Siemens και της βιομηχανίας αλουμινίου Alcoa, Klaus Kleinfeld, μας δείχνει πως η υπόθεση E.S.G. έχει πάψει προ πολλού να είναι μία ακτιβιστική κίνηση. Είναι το κυρίαρχο επενδυτικό ρεύμα, όπως μας θύμισε πριν λίγο καιρό η επιστροφή του Henry Paulson στην ενεργό δράση, και θα οδηγεί τις εξελίξεις για πολύ καιρό ακόμα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.