Μετά από μία δεκαετία σκληρής προσαρμογής, με περικοπές και λιτότητα, η ελληνική οικονομία περνάει στη φάση της ανάπτυξης που γεννάει καρπούς, συντηρώντας ένα success story που πρέπει να διαφυλαχθεί τα επόμενα χρόνια. Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη τετραετία και περιλαμβάνονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στηρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Και μόνο το γεγονός ότι μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριζόντιες αυξήσεις στους μισθούς, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης που διανύει η ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, αναμένεται νέα και μόνιμη αύξηση των συντάξεων, αλλά και διορθωτικές κινήσεις που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων, όπως το επίδομα προσωπικής διαφοράς, οι αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μη απώλεια του 30% της σύνταξης για όσους εργάζονται.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 θα έχουν υλοποιηθεί μέτρα που αντιστοιχούν στο 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης του ΑΕΠ.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης αφενός να διατηρήσει ένα συντηρητικό δημοσιονομικό προφίλ με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων και αφετέρου να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πλησιάζει ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και στο γεγονός ότι τα ελληνικά assets ξαναμπαίνουν στα ραντάρ των επενδυτών μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Η ελληνική οικονομία… συστήνεται εκ νέου στο επενδυτικό κοινό και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης αναπτυξιακής ορμής, σε μία συγκυρία που τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός, περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Αναλυτές της ING και άλλων οίκων εκτιμούν ότι τουλάχιστον για την επόμενη διετία, η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί πανευρωπαϊκά σε επίπεδο ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντική βελτίωση των εισοδημάτων τους από την Πρωτοχρονιά του 2024 μέσω της επίδρασης όλων των μέτρων που τους αφορούν, ενώ μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η παράταση του Market Pass, η μονιμοποίηση του Youth Pass και ο διπλασιασμός του ύψους χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία πολύ δύσκολη αποστολή και ταυτόχρονα μία μεγάλη ευκαιρία: να μετασχηματίσει την οικονομία, επιτυγχάνοντας τη μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, διατηρώντας παράλληλα ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από το 2024 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες, που σημαίνει ότι από την εποχή των επιδομάτων εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, περνάμε σε ένα πιο σφιχτό πλαίσιο όταν ταυτόχρονα θα πρέπει να κλείσει και το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό των περασμένων ετών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να απειλείται με εκτροχιασμό η οικονομία, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να δει ακόμη καλύτερες μέρες στο μέλλον, αν αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αντιμετωπιστούν οι διάφορες αγκυλώσεις και αυξηθεί ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων.
Και μπορεί ο άμεσος και προφανής στόχος να είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο είναι τεράστια ευκαιρία να σημειωθούν και άλλες θετικές εξελίξεις που θα αλλάξουν επίπεδο την οικονομία, όπως η καταπολέμηση και μείωση του πληθωρισμού στο 2% για το σύνολο του 2024, η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 150% έως το 2025 και η πτώση της ανεργία στο 10%.