Οι δύο δημοσιονομικές βόμβες που «στρεσάρουν» τον Προϋπολογισμό: Συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων στο Δημόσιο 
Shutterstock
Shutterstock

Οι δύο δημοσιονομικές βόμβες που «στρεσάρουν» τον Προϋπολογισμό: Συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων στο Δημόσιο 

Δύο βραδυφλεγείς «βόμβες» καλείται να απενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών να εργάζονται πυρετωδώς, πραγματοποιώντας «ασκήσεις εργασίας» για τους επόμενους μήνες.

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται ήδη εν αναμονή της δημοσίευσης της κρίσιμης απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με τα αναδρομικά από αντισυνταγματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα Δώρα τους.

Πρόκειται για μια απόφαση που…αγγίζει σε πρώτη φάση 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν περικοπές που εφαρμόστηκαν στις παροχές τους το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μαϊος 2016. Σε ενδεχόμενη δικαίωση τους, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το κράτος ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, καθώς οι υπόλοιποι, που είτε δεν προσέφυγαν, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, διότι με νόμο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (2020), οι όποιες αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί.

Αν ωστόσο η απόφαση επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, τότε το κόστος φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο και θα προκαλέσει «τριγμούς» στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι τα αναδρομικά θα ανέλθουν σε έως και 4.000 ευρώ, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι π. ΔΕΚΟ & Τραπεζών, οι οποίοι διεκδικούν από 1.100 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι δημοσίου θα λάβουν -εφόσον δικαιωθούν- έως 2.800 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από 400 ευρώ έως 2.400 ευρώ.

Στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία τα αναδρομικά κυμαίνονται από 650 ευρώ έως 2.400 ευρώ, ενώ στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, η βάση των αναδρομικών είναι περίπου στα 500 ευρώ και το «ταβάνι» στα 2.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζητούν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που κόπηκαν με το νόμο 4093/2012. Μάλιστα, προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση, με την οποία ζητούν η αγωγή τους να εισαχθεί και να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπη δίκη.

H ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε χθες, ότι έγινε δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση πρότυπης δίκης δημοσίου υπαλλήλου, με την οποία ζητείται η αναδρομική καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας. Με την αγωγή ζητούν την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024.

Θέλοντας να βάλει τέλος σε κάθε τέτοιο σενάριο, η Κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε τις προηγούμενες μέρες, ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και είναι κακό που καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε πρόσφατα πως «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με 2,3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια».