Οι 34 εταιρείες που μας έκαναν την τιμή να μας παρουσιάσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του α’ τριμήνου έδειξαν συνολικά μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών οι οποίες είτε αύξησαν το περιθώριο κερδοφορία των παραγωγών, είτε εμφάνισαν υπεραξίες στα αποθέματα όπως παρατηρήθηκε στις εταιρείες διύλισης.
Το βασικό ζητούμενο δεν ήταν τόσο η τελική γραμμή αλλά πως διαμορφώνονται πλέον οι τάσεις στη ζήτηση μετά το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων. Και από ότι φαίνεται τα ακούσματα από τις τηλεδιασκέψεις και από τις συνελεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο έχουν εξαιρετικά θετικό άκουσμα όχι μόνο για το δεύτερο τρίμηνο αλλά για το υπόλοιπο της χρήσης.
Οι τράπεζες έδειξαν αντοχή στο προ προβλέψεων αποτέλεσμα (+2,5%) με τη συμβολή των αυξημένων εσόδων από τόκους (+2,8%) αλλά και τα έκτακτα από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων. Η τελική γραμμή έμεινε στο κόκκινο και θα παραμείνει για όλη τη χρήση λόγω των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων. Στα θετικά του κλάδου είναι η αύξηση του ρυθμού που παρατηρείται στις χορηγήσεις (~4,5 δισ. ευρώ) ως καθαρά οργανική εισροή εσόδων με επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας συνέχισαν να δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων. Οι επιδόσεις έμειναν σε χαμηλά μεγέθη με αυξημένη ωστόσο τη συνεισφορά των διαδικτυακών πωλήσεων ενώ το κόστος έχει περιοριστεί λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων.
Ωστόσο, μετά το άνοιγμα της αγοράς καταγράφεται σημαντική αύξηση τζίρου. φαίνεται, μάλιστα ότι θα υπάρξουν και μεγέθη που θα αποτελέσουν ιστορικά ρεκόρ για τα δεδομένα του δευτέρου τριμήνου.
Τα διυλιστήρια είχαν ένα καλύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο δ’ τρίμηνο του 2020 καθώς τα διεθνή περιθώρια διύλισης παρουσίασαν ανάκαμψη. Τα λειτουργικά κέρδη των δύο εταιρειών ΕΛΠΕ και Motor Oil ενισχύθηκαν από θετικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων κατά 167 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 711 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται καλύτερο από το πρώτο λόγω της αύξησης της ζήτησης των καυσίμων κίνησης αλλά και της σταδιακής επανέναρξης των αεροπορικών πτήσεων.
Στον κλάδο της ενέργειας η Τερνα Ενεργειακή πέρασε τη ζημιά του Τέξας, η ΔΕΗ πέρασε το κόστος της εθελούσιας και ο ΑΔΜΗΕ είχε περισσότερες αποσβέσεις σε σχέση με πέρυσι επηρεάζοντας με αυτές τις επιβαρύνσεις την τελική γραμμή.
Ποιες ξεχώρισαν
Στις εταιρείες που ξεχώρισαν συγκαταλέγονται οι Μυτιληναίος, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάν, Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ ενώ σε μικρότεες κεφαλαιοποιήσεις περιλαμβάνονται οι Παπουτσάνης, Ικτίνος, Mermeren, Entersoft και E-NET. Οι εταιρείες αυτές έδειξαν εξαιρετική εικόνα, μάλιστα στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) ο φορολογικός συντελεστής του α’ τριμήνου είναι το 24% γεγονός που σημαίνει ότι στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν και μια επιπλέον ωφέλεια από την αλλαγή του συντελεστή στις αρχές Μαΐου. Με τόσο δυνατό ξεκίνημα οδεύουν προς ρεκόρ χρήσης ή σε κάποια πολυετή υψηλή επίδοση κερδοφορίας.
Πρώτο δείγμα ελπιδοφόρο λοιπόν – με όσα μπορούν να προκύψουν από 34 εταιρείες- και πάμε για το επόμενο τρίμηνο με ανοικτό το λιανεμπόριο, περισσότερες αφίξεις τουριστών και καλύτερη εικόνα στα δάνεια των τραπεζών.