Το παγκοσμίως ευνοϊκό περιβάλλον ρευστότητας και τον δρόμο που ανοίγει η αναβάθμιση από την S&P, θέλουν να μετατρέψουν σε ευκαιρία «αντεπίθεσης» οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, η Eurobank προχωρά στην έκδοση ομολόγου Tier2, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το καλό κλίμα και τις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Χθες, η S&P επανήλθε, μέσα σε λίγες ώρες από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «BB», με νέα έκθεση στην οποία κάνει λόγο για εκτόξευση του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία.
Τα χρόνια της απαξίωσης έχουν τελειώσει και οι μνήμες της καταστροφικής κεφαλαιοποίησης του 2015 και των capital controls μοιάζουν μακρινός εφιάλτης.
Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 7-8 φορές, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου στην οποία οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτές το πρώτο βήμα για να εξυγιάνουν και να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους, από θέση ισχύος αυτή τη φορά. Αν αυτό συνεπάγεται νέες μικρές ή μεγαλύτερες ΑΜΚ θα το δούμε σύντομα, ωστόσο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τρ. Πειραιώς φαίνεται πως έχει ανοίξει την όρεξη.
Οι αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν μέσα στο προσεχές διάστημα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί η εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές για να χτιστούν μαξιλάρια ρευστότητας και κεφαλαίων, μέσω της απορρόφησης μεγάλου μέρους των επενδυτικών εισροών που αναμένεται να κατακλύσουν την ελληνική αγορά.
Η αναπάντεχη και… αβανταδόρικη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, οι άκρως επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από ΔΕΗ, Mytilineos, Alpha Bank, Motor Oil κ.α, και η μεγάλη συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών στην άντληση 1,38 δισ. ευρώ από την Τρ. Πειραιώς, δείχνουν το δρόμο.
Ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ως φήμη ότι και άλλη τράπεζα εξετάζει να σηκώσει κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι λίγο πριν την τελευταία στροφή του μαραθωνίου οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάρουν εμπροσθοβαρώς τις απαιτούμενες προβλέψεις έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την τελική ευθεία που θα τις φέρει σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων.
Η ώρα είναι τώρα γιατί υπάρχουν πολλά επενδυτικά κεφάλαια που θα ήθελαν να ποντάρουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα περάσουν από τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον αδύναμες και παράλληλα έχουν εισέλθει σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος των NPEs με τον Ηρακλή Ι. Ο Ηρακλής ΙΙ θα εφαρμοστεί στο υπόλοιπο του έτους και όπως εκτιμάται αρμοδίως, το ποσοστό των κόκκινων δανείων ενδέχεται να υποχωρήσει μέσα στο 2021 κάτω από το 20%.
Όμως τα τραπεζικά βάσανα δεν τελειώνουν εκεί καθώς θα απομείνουν τα υπόλοιπα NPEs και τα νέα που θα γεννήσει η πανδημία. Οι τράπεζες τοποθετούν τις νέες επισφαλείς απαιτήσεις στα 5-6 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στα 10 δισ. ευρώ.
Δεδομένου λοιπόν του θετικού momentum, είναι μία ευκαιρία να αντληθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για προβλέψεις έτσι ώστε να καλυφθούν οι ενέργειες που θα στείλουν τα κόκκινα δάνεια κοντά στο 6% στο τέλος του 2022, ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν δραστικά το πρόβλημα της ποιότητας κεφαλαίων των τραπεζών η οποία παραμένει χαμηλή λόγω της μεγάλης συμβολής του αναβαλλόμενου φόρου που φτάνει στο 75% των κεφαλαίων τους.
Θα φτάσουμε έτσι στη μεγάλη επιστροφή των ελληνικών ομίλων αφού θα έχει επιτευχθεί η σύγκλιση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς ομίλους και θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η ανταγωνιστικότητά τους.
Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στις παρουσιάσεις των στελεχών της Eurobank για το ομόλογο που θα θωρακίσει τα προληπτικά κεφάλαια της τράπεζας, θυμίζει άλλες εποχές ενώ καταγράφεται οξύ ενδιαφέρον για τα όσα θα συμβούν σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων τα επόμενα χρόνια.