Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ξεκάθαρο μήνυμα «κόπωσης» στέλνουν οι ξένοι επενδυτές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως όσο καθυστερεί η… εκκίνηση της ανάκαμψης τόσο βγαίνει η Ελλάδα από τα «ραντάρ» των αγορών.
Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στις επαφές των τραπεζών με ξένα funds για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ. Οι επαφές βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικό επίπεδο, εκτός από τις περιπτώσεις των Aktua (με την Alpha Bank) και KKR (με Alpha Bank και Eurobank) που είναι προχωρημένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, το κλίμα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που έρχονται σε επαφή με ξένους επενδυτές είναι πολύ καλύτερο από τις ημέρες αβεβαιότητας του πρώτου εξαμήνου του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αντίστοιχες περσινές συναντήσεις η ερώτηση που δέχονταν τα τραπεζικά στελέχη ήταν μία και μοναδική: θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ;
Σήμερα η συγκεκριμένη ερώτηση δεν τίθεται ωστόσο οι ανησυχίες αφορούν στην εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και στις συνθήκες ρευστότητας, με το θέμα των NPLs να θεωρείται το πιο «καυτό».
Όπως αναφέρουν ανώτερα τραπεζικά στελέχη, αρκετοί είναι οι επενδυτές που έχουν εκφράσει την επιθυμία να εισέλθουν στην ελληνική αγορά – είτε μέσω τοποθετήσεων στις τράπεζες, είτε μέσω αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων των οποίων τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Τηρούν, ωστόσο, στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς κανείς δεν είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο μίας παρατεταμένης περιόδου «βουβής στασιμότητας».
Στις διοικήσεις των τραπεζών, λοιπόν, φτάνουν μηνύματα «κόπωσης» από υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα αλλά ανησυχούν για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην πορεία προς την ανάκαμψη. Είναι οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση και θέλουν να δουν τις επενδύσεις τους να «βγαίνουν».
Δεν είναι τυχαίο που στις αρχές του έτους δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ο John Paulson της Paulson & Co και ο Prem Watsa της Fairfax, ζήτησαν διασφαλίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα. Όταν, μάλιστα, ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στην Αθήνα, δεν παρέλειψαν να διατυπώσουν την εξής προειδοποίηση: «Προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλες καθυστερήσεις για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η Ελλάδα στην κανονικότητα».
Είναι σαφές ότι επενδυτές τέτοιου βεληνεκούς θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται και γι' αυτό προγραμματίζουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Θέλουν να λάβουν τις απαραίτητες «εγγυήσεις» ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα επενδυτικά συμφέροντά σχετίζονται άμεσα με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πόσο ενδιαφέρονται οι… ενδιαφερόμενοι για τα «κόκκινα» δάνεια;
Στο δίμηνο που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει επαφές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και στο Λονδίνο, τόσο με τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου όσο και με άλλα κεφάλαια που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Οι συναντήσεις με τους πρώτους έχουν περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη χώρα μας το τελευταίο τετράμηνο αλλά εστιάζουν επίσης στις προοπτικές που εκτιμάται πως θα ανοίξει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όμως «κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σήμερα ούτε… μισό ευρώ, καθώς όλοι αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στις επαφές.
Αυτό είναι ακριβώς το κλίμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εκτός από την Ισπανική Aktua που έχει συμφωνήσει με την Alpha Bank για τη διαχείριση δανείων ιδιωτών (στεγαστικά, καταναλωτικά) και μικρών επιχειρήσεων και το σχήμα των Alpha Bank και Eurobank με το fund KKR για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, το ενδιαφέρον είναι ακόμη διερευνητικό.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, πολλά είναι τα fund που εκφράζουν ένα πρώτο ενδιαφέρον όμως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι συζητήσεις έχουν συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να αφήσουν εκτός της διαδικασίας όσους εμφανίζουν κερδοσκοπικές ορέξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά funds δεν γνωρίζουν τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία, ούτε το πλαίσιο βάσει του οποίου θα «τρέξει» η διαδικασία διαχείρισης των NPLs. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αμερικανικού fund του οποίου στελέχη ρώτησαν ελληνική τράπεζα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ιδιωτών, έχοντας υπόψη τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να κάνουν πίσω όταν έμαθαν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και το υφιστάμενο πλαίσιο.