Οι αγορές ομολόγων μίλησαν. Οι επενδυτές επιλέγουν να πουλήσουν ιταλικούς τίτλους γιατί η Ρώμη βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών για την πιθανότητα να ξεσπάσει μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, αγοράζουν ελληνικούς τίτλους γιατί πιστεύουν ότι αξίζει η σχέση ρίσκου-απόδοσης, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με πολιτική αναταραχή και το οικονομικό της επιτελείο είναι αποφασισμένο να στηρίξει μεν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να θέτει ωστόσο σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Λειτουργώντας σαν μία γυάλινη σφαίρα που δείχνει τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, το spread μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων έγινε μετά από πολύ καιρό ξανά αρνητικό. Ξένα μέσα όπως η Wall Street Journal, αναφέρονται ήδη στο θέμα, τονίζοντας την αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο του ιταλικού spread με το γερμανικό 10ετές στις 250 μ.β. τους επόμενους μήνες, όταν το ελληνικό είναι σήμερα στις 204 μ.β., υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα… σπαταλήσει το TPI για την Ιταλία αν συνεχιστεί η πολιτική κρίση.
Η ελληνική οικονομία των πολλών προβλημάτων και των διαρθρωτικών ελαττωμάτων, μία οικονομία που βίωσε δέκα ολόκληρα χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 26% και απόλυτης απαξίωσης, σήμερα αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές στην Ευρώπη. Σε μία συγκυρία που το πολιτικό σκηνικό της Γηραιάς Ηπείρου έχει πάρει φωτιά (Ιταλία, Μ. Βρετανία) και η Γερμανία προετοιμάζεται για σφοδρή οικονομική θύελλα τους επόμενους μήνες εξαιτίας της απειλητικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα ανακάμπτει με άξονα τον τουρισμό. Παράλληλα, κάνει την προσπάθειά της να πείσει τις αγορές ότι αξίζει την επενδυτική βαθμίδα και τους επενδυτές ότι οι οικονομικές της προοπτικές δεν περιορίζονται στα ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων μετά από δύο χρόνια περιορισμών.
Σε καμία περίπτωση η ελληνική οικονομία δεν έχει λύσει τα προβλήματά της. Πολλές από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις παραμένουν, οι ιστορίες… τρέλας και απίστευτης γραφειοκρατίας δεν έχουν εξαλειφθεί, τα πεδία που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά και το διεθνές κλίμα δεν βοηθά αφού οι επενδυτές νιώθουν ανασφάλεια για τον πληθωρισμό και την ύφεση που πλησιάζει.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εμπνέει σταθερότητα και μετράει πλέον σχεδόν μία πενταετία οικονομικής σύνεσης. Έτσι δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη που ακόμη και σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3%, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε κοντά στα τέλη Απριλίου. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού έφτασε έως το 3,46%. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι στις αρχές Μαρτίου το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ήταν 0,90% χαμηλότερο από της Ελλάδας, ενώ στις 11 Ιουλίου διαμορφωνόταν 0,30% χαμηλότερα και σήμερα είναι υψηλότερο κατά 0,36%.
Γιατί; Διότι πολύ απλά η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται πληροί όλους τους όρους που θέτει η ΕΚΤ για να ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί, το νέο της μπαζούκα. Επομένως οι επενδυτές δεν προτίθενται να δοκιμάσουν τις αντοχές της ΕΚΤ πάνω στα ελληνικά ομόλογα γιατί θεωρούν δεδομένο ότι θα αντιδράσει. Αντιθέτως, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου να διαθέτει μία ακροδεξιά κυβέρνηση που θα προκαλέσει τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ υπάρχουν σενάρια ακόμη και για την πρόθεση των ακροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Άρα, η Ιταλία είναι πολύ πιο πιθανό να μην πληροί τους όρους της ΕΚΤ (δημοσιονομική πειθαρχία, συνετές μακροοικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης) για το TPI κι έτσι οι επενδυτές προτιμούν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους είτε για να αποφύγουν μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας είτε για να αγοράσουν χαμηλότερα όταν θα πιστέψουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει.
Φυσικά, τα ελληνικά ομόλογα δεν έγιναν ξαφνικά… γερμανικά και είναι πολύ πιθανό να πέσουν θύμα της οικονομικής χιονοστιβάδας που απειλεί την Ευρώπη, όμως κερδίζουν συνεχώς σε ανθεκτικότητα και αξιοπιστία και είναι πλέον δεδομένο ότι θα έχουν την απεριόριστη στήριξη του TPI.
Διαβάστε ακόμα: