Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στήριξης κυρίως των εργαζομένων με τα επιδόματα των 800 ευρώ και τις εκπτώσεις στα μισθώματα αλλά και τις αναστολές φόρων η κυβέρνηση βάζει σε πλήρη ισχύ τη δεύτερη φάση. Η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται, από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και το διάστημα που θα ξεκινήσει η τελική φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας, σε μέτρα κυρίως στήριξης των επιχειρήσεων και λιγότερα για τους εργαζομένους. Και αυτό, καθώς σκοπός είναι να δυναμώσουν οι επιχειρήσεις και να αποφευχθούν νέες αναστολές συμβάσεων (που κοστίζουν στον προϋπολογισμό) αλλά και απολύσεις
Οι πρώτες τονωτικές ενέσεις (εκτός από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) είναι η χορήγηση στα μέσα Απριλίου κρατικών ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί στα τέλη του μήνα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ με το κρατικό δάνειο να προβλέπει περίοδο χάριτος αποπληρωμής, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου όλου ή μέρους του σε βάθος χρόνου.
Τα τραπεζικά πακέτα αναμένονται να «πέσουν» στην οικονομία μαζικά στα τέλη Ιουνίου και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για την τόνωση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας όπως του τουρισμού.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο αλλάζει τον τρόπο χορήγησης των επιδομάτων λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες της αναστολής σύμβασης των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, το ποσό πιστωνόταν ανεξαρτήτως των ημερών αναστολής της σύμβασης. Για παράδειγμα, το ποσό του Μαΐου (εφόσον συνεχισθεί) θα ανέρχεται στα 533 ευρώ και θα αφορά διάστημα ενός μήνα για κάποιον που αναστέλλεται η σύμβασή του για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, θα λαμβάνει το ένα τρίτο του ποσού. Για παράδειγμα, θα λάβει το ποσό των 177 ευρώ εφόσον η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, ενώ για 20 ημέρες το ποσό θα φθάνει τα 354 ευρώ.
Στο τραπέζι όμως βρίσκονται και οι μειώσεις φόρων ή αναστολή κάποιων μέτρων που ψηφίστηκαν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:
1. Έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα ευνοϊκό καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες μόνο για την περίοδο της κρίσης.
2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% Με τον τρόπο αυτό ο μεσοσταθμικός συντελεστής (μαζί με τον φόρο επί των μερισμάτων που είναι 5%) θα περιοριστεί στο 24%, κάνοντας ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά του επόμενου έτους.
3. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ηδη, έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.
4. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί ο κορονοϊός μόνο για το 2020.
5. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές και του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα στις αερομεταφορές.
6. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.
7. Μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Ειδικά για τα μέτρα στον τουρισμό αναμένεται πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας τους και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου. Σημασία έχει το πώς θα φθάσουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον κλάδο συνολικά.