Του Βασίλη Γεώργα
Η εξαγορά μεγάλων παικτών του λιανεμπορίου με αποκορύφωμα την αλυσίδα Χαλκιαδάκης και τη Makro το 2015, οδήγησαν και επίσημα στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς τον όμιλο Σκλαβενίτη που αυτή τη στιγμή προβάλλει ως ο προνομιακός συνομιλητής των τραπεζών για τη «διάσωση» των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος από τη χρεοκοπία.
Η χθεσινή δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλυσίδας για το 2015 καταγράφει πλέον έναν όμιλο, τα μεγέθη του οποίου έχουν ισχυροποιηθεί αισθητά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, και προσδίδουν «συστημικά» χαρακτηριστικά στην Σκλαβενίτης τα οποία θα γίνουν ακόμη πιο έντονα από τη στιγμή που θα κληθεί να αναλάβει την τύχη, τον τζίρο αλλά και τα χρέη της Μαρινόπουλος.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, η Σκλαβενίτης εμφανίζει σήμερα ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,74 δισ. ευρώ (αύξηση 41% σε σχέση με το 2014) φέρνοντας τον όμιλο στη δεύτερη θέση της αγοράς με βάση το μερίδιο του τζίρου, ενώ η αξία του ενεργητικού του προσεγγίζει πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Στην πρώτη θέση από πλευράς μεριδίου πέρυσι παρέμεινε ο όμιλος ΑΒ Βασιλόπουλος της Delhaize με τζίρο 1,94 δισ. ευρώ, ενώ στην 3η θέση έπεσε η Μαρινόπουλος η οποία με βάση τον ισολογισμό του 2015 είχε πωλήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Σκλαβενίτης σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τα 9,69 εκατ. ευρώ στα 25,63 εκατ. ευρώ (+164%), ενώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο όμιλος βρέθηκε με ταμειακά διαθέσιμα 113,8 εκατ. ευρώ.
Οι απογείωση των μεγεθών του ομίλου Σκλαβενίτης που αποτυπώνεται επίσης και στην μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της από 8.577 σε 11.055, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενσωμάτωση των μεγεθών της Χαλκιαδάκης που εξαγόρασε σε ποσοστό 60% από την Βερόπουλος το 2014 διευρύνοντας το δίκτυο των καταστημάτων του έξω από την Αττική, καθώς και στην απόκτηση της Makro Cash and Carry μέσω της οποίας απέκτησε δραστηριότητα στην χονδρική.
Μαζί με τις οικονομικές επιδόσεις, όμως, διευρύνθηκαν σημαντικά και οι υποχρεώσεις της Σκλαβενίτης οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τα 812,5 εκατ. ευρώ από τα 622 εκατ. ευρώ του 2014 (χωρίς την ενοποίηση). Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της αλυσίδας αναλογεί σε χρέη προς τους προμηθευτές τα οποία ανέρχονται σε 444 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων να διαμορφώνονται σε 143,9 εκατ. ευρώ, και τις δανειακές υποχρεώσεις σε 99,5 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις της Σκλαβενίτης αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος συγκριτικά με τον τζίρο του ομίλου αλλά από τα στοιχεία του ισολογισμού προκύπτει ότι είναι πλήρως διαχειρίσιμες καθώς πέρυσι έλαβε νέο δάνειο 104,5 εκατ. ευρώ, εξόφλησε παλαιότερα δάνεια ύψους 70,3 εκατ. ευρώ και κατέβαλε τόκους 19 εκατ. ευρώ ενώ αποπλήρωσε υποχρεώσεις προς προμηθευτές άλλων 20 εκατ. ευρώ.
Εντούτοις το ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό η απόκτηση της Μαρινόπουλος που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, θα αλλάξει επί τα χείρω τις ισορροπίες των βαρών που έχει ο όμιλος. Η Μαρινόπουλος μεταφέρει χρέη άνω του 1,8 δισ. ευρώ προς τράπεζες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές και το κλειδί για να υπάρξει ένα «βιώσιμο» deal για τη Σκλαβενίτης, είναι αφενός η ρύθμισή τους και προφανώς η νέα δανειοδότηση της Σκλαβενίτης με κεφάλαια άνω των 350 εκατ. ευρώ όπως έχει αφεθεί να διαρρεύσει, ώστε να καταστεί εφικτή η μερική αποπληρωμή των προμηθευτών της Μαρινόπουλος που βρίσκονται αντιμέτωποι με οδυνηρά σενάρια κουρέματος επί σημαντικού τμήματος των οφειλών τους.