Οι χώρες της εμπορικής συμφωνίας TPP επιδιώκουν να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ

Οι χώρες της εμπορικής συμφωνίας TPP επιδιώκουν να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ

Τα μέλη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (Trans Pacific Partnership-TPP) εργάζονται σε μια δήλωση που θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή τους σε αυτή παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στο περιθώριο της συνεδρίασης των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Economic Cooperation-APEC), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συνάντηση από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε άρδην την παγκόσμια τάξη με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική».

Οι αντικρουόμενες απόψεις είναι εμφανείς στη συνάντηση στο Ανόι αυτό το Σαββατοκύριακο των υπουργών του APEC από χώρες που αντιστοιχούν σε πάνω από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.  

Ενώ ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με βασικές χώρες, η Κίνα θα προωθήσει τη δική της εμπορική συμφωνία για την Ασία καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ηγείται των χωρών που συνεχίζουν να επιθυμούν μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία TPP, την οποία απέρριψε ο Τραμπ όταν ανέλαβε την εξουσία και η οποία δεν περιλαμβάνει την Κίνα.

Πηγές κοντά στις συζητήσεις ανέφεραν ότι τα επονομαζόμενα κράτη TPP-11 – οι 11 χώρες που απέμειναν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ – σχεδιάζουν μια δήλωση για την Κυριακή όπου θα δεσμεύονται να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

«Θα υπάρξουν δύο βασικά σημεία: Πρώτον, ο στόχος να τεθεί σε ισχύ άμεσα η TPP-11 και δεύτερον, να διατηρείται ανοιχτή η πόρτα για την επιστροφή μιας χώρας», δήλωσε μία πηγή κοντά στις συζητήσεις. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Μια από τις δυσκολίες είναι να συνεχίσουν να συμμετέχουν το Βιετνάμ και η Μαλαισία, που θα ήταν οι πλέον ευνοημένες χώρες από τη συμφωνία εάν αυτή περιελάμβανε τις ΗΠΑ.

Το Βιετνάμ θα ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί τις προϋποθέσεις σε τομείς όπως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εάν ήταν να συνεχίσει χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος από το Βιετνάμ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψουν στη συμφωνία. Ωστόσο, η επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (North America Free Trade Agreement-NAFTA) αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον.

Στο Ανόι, ο Λαϊτχάιζερ αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους σχεδόν και τα 20 μέλη του APEC έχουν ζητήσει τέτοιες συναντήσεις. Οι βασικές χώρες είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα – με τις οποίες ο Τραμπ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο Καναδάς και το Μεξικό θα είναι στις συναντήσεις Ασίας-Ειρηνικού ενώ βρίσκονται επίσης στην εμπορική ζώνη της Βόρειας Αμερικής.

Σε άλλες συνομιλίες στο περιθώριο, η Κίνα θα πιέσει για πρόοδο στην εμπορική συμφωνία που προτιμά η ίδια για την Ασία: την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Συνεργασία (Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEP).

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν καλύπτει τόσους τομείς όσο η συμφωνία TPP, ούτε θέτει τόσο αυστηρούς όρους για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη για θέματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εργασιακά δικαιώματα ή το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ