Της Μαίρης Βενέτη*
Είναι γνωστό ότι οι Κεντρικές Τράπεζες στην προσπάθεια τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα τους, έχουν επιδοθεί τα τελευταία έξι χρόνια σε αθρόες αγορές χρυσού.
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, με πρωταγωνίστριες την Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες αγόρασαν χρυσό με τον υψηλότερο ρυθμό εξαετίας. Μεγάλες ήταν και οι αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες του Καζακστάν και της Τουρκίας, ενώ το Εκουαδόρ αύξησε τα αποθέματα χρυσού στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2014. Σημαντικές ποσότητες χρυσού αγόρασαν επίσης το Κατάρ και η Κολομβία.
Για τους παρατηρητικούς των χρηματαγορών, οι μεγαλύτερες αγορές στο πολύτιμο μέταλλο πραγματοποιήθηκαν από χώρες που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.
Η κυριαρχία του δολαρίου στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος φοβίζει ουκ ολίγες από τις Κεντρικές Τράπεζες, που επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα μέσω του κίτρινου μετάλλου.
Πράγματι, τα αποθέματα σε δολάρια, παραμένουν υψηλά, καθώς ανέρχονται στα 6,62 τρισ. δολάρια ή ποσοστό 61,69% του συνόλου των συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέρος της πίτας, αν και μικρό, πήρε το ευρώ, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του αυξήθηκε στο 20,69% στο τέταρτο τρίμηνο, στα υψηλότερα επίπεδα του 2014.
Αξιοσημείωτη πρόοδο σημείωσε και το μερίδιο του γιουάν- ανήλθε στο 1,89% από 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2017(!)- με τις αρχές του Πεκίνου να εντείνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του ρόλου του κινεζικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές.
Όμως, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του δολαρίου παραμένει, παρά τις μικρές απώλειες, οδηγώντας αντανακλαστικά πολλές οικονομίες στις αγορές χρυσού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), ανοδικά κινήθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού, τα οποία ανήλθαν στους 145,5 τόνους στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 68% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.
Στην συνοδευτική έκθεση του WGC αναφέρεται μάλιστα ότι το 2019 αναμένεται να είναι μια ακόμη καλή χρονιά όσον αφορά τις τοποθετήσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε χρυσό, παρότι θα είναι «ευχάριστη έκπληξη εάν ανέλθουν στα επίπεδα του 2018».
Προς το παρόν πάντως, οι τοποθετήσεις των Κεντρικών Τραπεζών προσφέρουν σημαντικό στήριγμα στις τιμές του πολυτίμου μετάλλου, αναπληρώνοντας τη χαμηλότερη ζήτηση από τους επενδυτές σε ράβδους και χρυσά νομίσματα, καθώς και από όσους αγοράζουν χρυσό για βιομηχανική χρήση.
Από τα χαμηλά του Αυγούστου του 2018 η τιμή του χρυσού έχει ανακάμψει 10%, παρά το γεγονός ότι τον Φλεβάρη του 2019 είχε καταγράψει και κέρδη 15,5% από τα χαμηλά του. Έκτοτε και μετά το υψηλό του 1340, είναι σε φάση διόρθωσης, με πρώτη στήριξη την ζώνη 1253-1276 και καλές πιθανότητες διακράτησης, αν όντως συνεχίσουν οι τοποθετήσεις από τα «μεγάλα παιδιά» των αγορών.
Οι πρώτες συναλλαγές Blockchain μεταξύ δύο Κεντρικών Τραπεζών
Πέρα από τις αγορές χρυσού όμως, αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιούν και άλλα μέσα οι Κεντρικές Τράπεζες έναντι να ανεξαρτοποιηθούν, έστω ως ένα βαθμό, από το δολάριο. Μήπως η τεχνολογία blockchain χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για αυτόν τον λόγο;
Η αρχή έγινε πάντως, καθώς η Τράπεζα του Καναδά και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης έχουν ανταλλάξει ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή μεταξύ δύο Κεντρικών Τραπεζών. Το πειραματικό δίκτυο εγχώριων πληρωμών της Τράπεζας του Καναδά, Project Jasper, συνδέθηκε με το δίκτυο Project Ubin της Σιγκαπούρης ως μέρος της δοκιμής, σε συνεργασία με την Accenture και την JPMorgan Chase & Co.
Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται για τη χρήση της τεχνογνωσίας και των ψηφιακών νομισμάτων για να καταστήσουν τη διαδικασία διασυνοριακών πληρωμών φθηνότερη, ταχύτερη, αποδοτικότερη και ασφαλέστερη. Μάλιστα δημοσίευσαν από κοινού μια έκθεση που προτείνει διαφορετικές επιλογές σχεδιασμού για διασυνοριακά συστήματα διακανονισμού, επισημαίνοντας ενδεχόμενους περιορισμούς και προκλήσεις.
Η μεγαλύτερη όμως επισήμανση αυτής της συνεργασίας είναι ότι, από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να κατανοήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain, είναι θέμα χρόνου η ωρίμανση και η ευρεία χρήση της.
*Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες