Οι κρυμμένοι άσοι της βρετανικής λίρας και το φλερτ με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου 

Οι κρυμμένοι άσοι της βρετανικής λίρας και το φλερτ με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου 

Από τις 24 Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Μ.Βρετανίας και Ε.Ε, η στερλίνα έναντι του ευρώ ενισχύθηκε πάνω από 2%, προσεγγίζοντας τον 200άρη σε weekly βάση, επίπεδο με το οποίο είχε χάσει επαφή από τον Μάρτιο του  2020.

Mετά από πέντε χρόνια αβεβαιότητας, τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε η εμπορική συμφωνία  για τη μετά Brexit εποχή  που αν και όχι τέλεια, αποτελεί τουλάχιστον μια βάση, πάνω στην οποία μπορούν εν καιρώ να «χτιστούν» βελτιώσεις.

Όμως η άνοδος της στερλίνας έναντι του ευρώ δεν οφείλεται μόνο στην συμφωνία για την μετα-Brexit εποχή.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας το  2020 αρκετά ικανοποιητικά,  ωστόσο η κατάσταση για το 2021 φαίνεται ότι διαμορφώνεται διαφορετικά. Η Βρετανία από την άλλη ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 9 εκατομμύρια, ενώ στόχος είναι  ως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομμύρια, ήτοι άνω του 22% του συνολικού πληθυσμού. 

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για  μια ταχύτερη απελευθέρωση από το lockdown, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να παρουσιάσει προβάδισμα το 2021.

Πέρα  από την επιδημική εικόνα όμως, υπάρχουν και άλλοι σπόροι αισιοδοξίας.

-Καταρχήν, το γ’ τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε μια σπάνια εξέλιξη: Tο μακροχρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας στον τουρισμό μετατράπηκε σε πλεόνασμα.  

Αυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα έχει συνέχεια, καθώς οι διακοπές στο εσωτερικό της χώρας πιθανόν να είναι η κύρια επιλογή για τους παραθεριστές αυτό το καλοκαίρι, ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια οικονομία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου.Βασιλείου.

-Κατά δεύτερο λόγο, η  Κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμη για περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων έκτακτης ανάγκης χάρη στην κάβα των 150 δισ. λιρών, την στιγμή που και ο  Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak είναι έτοιμος για νέες δημοσιονομικές δαπάνες με επεκτάσεις των προγραμμάτων στήριξης.

-Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μην κατρακυλήσει  τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, κρατώντας έναν άσσο σε ενεργεία, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει βάλει σχεδόν όλα τα χαρτιά της πάνω στο τραπέζι.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι  τα χρήματα από το  Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να διανέμονται αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, γεγονός που μπορεί να θέσει σε ομηρία την αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 3,9% το  2021 επί εδάφους Ε.Ε.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αρχίσουν να δίνουν ένα προβάδισμα στη βρετανική λίρα. Ο τεχνικός σηματωρός για μια τέτοια εξέλιξη είναι η σταθεροποίηση των τιμών πάνω από το 1,13, με επόμενο στόχο το 1,15 ενώ στις διορθώσεις θα πρέπει να παραμείνει άθιχτη η  ζώνη του 1,1122.

Ο ρόλος των νέων εμπορικών μονοπατιών

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε χτες επίσημο αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού»  γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP.

Από αρχές Δεκεμβρίου το liberal.gr είχε με λεπτομέρεια αναδείξει την πρόθεση της Μ.Βρετανίας να προσχωρήσει στην CPTPPήτοι την εμπορική συμφωνία των «11 του Ειρηνικού» η οποία καταργεί τους περισσότερους δασμούς μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλής, Ιαπωνίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης και Βιετνάμ. Η εμπορική συμφωνία άλλωστε με την Ιαπωνία στα τέλη Οκτωβρίου ήταν ο προπομπός του χτεσινού αιτήματος.

Η συνθήκη CPTPP, συνιστά μια κοινή αγορά μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων η οποία καλύπτει περισσότερο από 13% του παγκόσμιου εισοδήματος.

Αν και το Λονδίνο δεν έχει  δώσει ακόμα στη δημοσιότητα εκτιμήσεις  των οικονομικών οφελών της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στη CPTPP, εντούτοις σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η συμμετοχή της Μ.Βρετανίας θα δημιουργήσει για τις βρετανικές επιχειρήσεις ευκαιρίες αρκετών τρισ. ευρώ, καθώς θα καταργήσει δασμούς σε τρόφιμα, ποτά και αυτοκίνητα, ενώ θα συμβάλει στην ενίσχυση των τομέων της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Σε όσους φαίνονται υπερβολικές οι προσδοκίες, να σημειώσουμε ότι αν τελικά η Βρετανία συμμετάσχει στην CPTPP, τότε αυτό συνεπάγεται αδασμολόγητο εμπόριο του 95% των προϊόντων, περιλαμβανομένου και του σκοτσέζικου ουίσκι. (σ.σ :Στη συνθήκη συμμετέχει και η Μαλαισία, στην οποία οι εξαγωγείς θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς στο 100% για να πουλήσουν το ουίσκι τους, κάτι που σημαίνει ότι η κατάργηση του εν λόγω φόρου θα κάνει μεγάλη αίσθηση στο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Σκωτίας).

Η «καταγωγή» της CPTPP και  η σχέση με την RCEP

Όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership) το 2017, η TPP μετονομάστηκε σε Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP επίσης γνωστή ως TPP11 ή TPP-11) και περιέλαβε την Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.

Ο Τραμπ όμως στην ουσία έβαλε τον πρώτο σπόρο για την ολοκλήρωση μιας ευρύτερης οικονομικής και εταιρικής συνεργασίας, που μπορεί να γεννήθηκε σαν ιδέα  το 2012, αλλά κέρδισε «πόντους» επί των ημερών του.

Πιο συγκεκριμμένα, τον Νοέμβριο του 2020 υπεγράφη  ένα κείμενο που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καθώς καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Πρόκειται για την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Συνεργασία, γνωστή με το ακρωνύμιο RCEP.

Στην ουσία η RCEP ενοποίησε τις προϋπάρχουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ινδονησίας, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας, Ταϊλάνδης, Φιλιππίνων, Βιετνάμ, Καμπότζης, Λάος, Μπρουνέι και Μιανμάρ –ήτοι τα 10 μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, Asean- και εισήγαγε στην ομάδα πέντε νέους και σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να γίνει μέλος της RCEP 18 μήνες αφού η συμφωνία  έχει τεθεί σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης και της Ινδίας.

Η  εμπορική συμφωνία RCEP έρχεται να συνδέσει τις οικονομίες της Βόρειας και Νοτιοανατολικής Ασίας και να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματά τους στην τεχνολογία, τη μεταποίηση, τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους, ενώ σε συνδυασμό με τη CPTPP, στοχεύει να αντισταθμίσει τις παγκόσμιες απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η RCEP θα οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερους ως μηδενικούς δασμούς, ενώ στόχο έχει να καταπολεμήσει τον προστατευτισμό, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών εντός των μελών του μπλοκ.

Γιατί είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη Βρετανία η είσοδος της στην CPTPP

Η είσοδος στην CPTPP στην ουσία είναι η κατάθεση των χαρτιών της Μ.Βρετανίας για το διαβατήριο που θα της επιτρέψει την είσοδο στο ευρύτερο σχήμα της RCEP.

Και γιατί θα είναι σημαντική μια τέτοια εξέλιξη; Aρκεί να σκεφτούμε ότι

-Οι 15 χώρες -μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού -2,2 δισεκατομμύρια άτομα- και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ -26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια- καθιστώντας το συγκεκριμένο μπλοκ το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στην ιστορία (σ.σ: ​τ​​ο νέο μπλοκ ελεύθερων συναλλαγών θα είναι μεγαλύτερο από τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

-Το εμπορικό σύμφωνο, αναμένεται να εξαλείψει περίπου το 90% των δασμών στις εισαγωγές μεταξύ των υπογραφόντων εντός 20 ετών από την έναρξη ισχύος και να θεσπίσει κοινούς κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία.

-Οι ενοποιημένοι κανόνες καταγωγής προϊόντος θα οδηγήσουν σε νέες ισορροπίες στις αλυσίδες εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους εξαγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που κατασκευάζεται στην Ινδονησία και περιέχει εξαρτήματα της Αυστραλίας, μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε δασμούς στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Asean. Μετά τη RCEP όμως, τα μέρη από οποιοδήποτε κράτος μέλος θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Πώς θα μεταφραστεί αυτό σιγά σιγά στην αγορά; Οι εταιρείες των μελών της RCEP έχουν πλέον ένα κίνητρο να αναζητήσουν εντός της εμπορικής περιοχής τους προμηθευτές τους.

Στην ουσία η RCEP αντιπροσωπεύει μια αύξηση μακροπρόθεσμα του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Νοτιοανατολική Ασία θα επωφεληθεί σημαντικά από τη RCEP με όφελος τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.

Οι χώρες-μέλη μέσω της RCEP κερδίζουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια διμερή συμφωνία. Κερδίζουν ένα κοινό πλαίσιο κανόνων προέλευσης, που θα διευκολύνει τη μετακίνηση αγαθών ανάμεσα και στα 15 κράτη-μέλη και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητα της περιοχής.

Μειώνοντας τους δασμούς αλλά και τα μη τιμολογιακά εμπόδια, η συμφωνία εγκαινιάζει μια περίοδο μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για μια περιοχή που είναι ήδη ένα βήμα μπροστά στο τρέχον περιβάλλον της πανδημίας. Και όπως ήδη έχουμε καταθέσει από τον Δεκέμβριο, αυτό στον κόσμο των διαχειριστών μπορεί πολύ εύκολα να μεταφραστεί ως αύξηση στάθμισης. Γι΄’αυτό άλλωστε και ουκ ολίγες εκθέσεις για το 2021 μεγάλων Οίκων  δίνουν αυξημένη στάθμιση στην Ασία.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.