Πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αύξηση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα στις μεταφορές που θα πλήξουν κλάδους της οικονομίας. Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», όπως αναφέρουν πηγές της Moody’s στο Liberal. Παράλληλα, αναφέρεται πως δύσκολα η ελληνική οικονομία θα δει διπλή αναβάθμιση, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης για το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής, το νέο κύμα της μετάλλαξης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Πρώτον, δεν υπάρχει κρατική στήριξη, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες δεν θα μπορούν να αποταμιεύσουν χρήματα σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων. Δεύτερον, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με το 2020. Τρίτον, δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές σε ενδεχόμενο νέο lockdown, καθώς δεν διαθέτουν πλέον περίσσευμα για να το «ρίξουν» στην αγορά.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση την ελληνική οικονομία και στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπροσθέτως, οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις θα πλήξουν συγκεκριμένους κλάδους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα φέρουν αντιδράσεις «ντόμινο» στην αγορά.
Τα παραπάνω, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις πληρωμής δανείων. Όπως σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s, οι συστημικές τράπεζες στον προηγούμενο κύκλο της πανδημίας, παρουσίασαν νέα κόκκινα δάνεια 4-5 δις.ευρώ. Τη στιγμή λοιπόν που φαίνεται πως τα καθυστερημένα δάνεια οδηγούνταν στο «stage I», ίσως προκύψουν νέα δάνεια τύπου «stage II», δηλαδή καθυστερημένα.
Σε σχετική ερώτηση για πιθανή διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το 2022, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως «κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο». Ωστόσο σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει δυναμική σημαντικής ανάπτυξης το 2022, ενώ υπάρχει η πεποίθηση στις αγορές για ανάπτυξη διαρκείας και μετά το 2022, με όχημα τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπροσθέτως,η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα με τις χώρες της αντίστοιχης αξιολόγησης. «Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες ίδιας αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εντάσσονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και η αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. «Ωστόσο χρειάζονται και άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές που έχουν προωθηθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι θετικές, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται μεταρρύθμιση ολική του κράτους. Αυτό ζητούν οι αγορές. Πιο ευέλικτο, αποδοτικό, λιγότερο γραφειοκρατικό δημόσιο και δικαστικό σύστημα» σχολιάζει χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος.
Τέλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα που δημοσίευσαν συστημικές τράπεζες στη χώρα μας, αναφέρει πως « είναι ιδιαίτερα σημαντική η πτώση των κόκκινων δανείων, μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί», ενώ η συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ για φθηνό δανεισμό, κρίνεται σημαντική από τον οίκο αξιολόγησης.