Τρόπους για να ξεπεράσουν την «τροχοπέδη» των «υψηλών τιμών» της πρώτης προσφοράς οι οποίες «μπλοκάρουν» τους πλειστηριασμούς αναζητούν οι τράπεζες.
Παρόλο που οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν μετά ένα δεκαπεντάμηνο πάγωμα τους, τραπεζικά στελέχη διαπιστώσουν περιορισμένο ενδιαφέρον εξαιτίας των υψηλών τιμών πρώτης προσφοράς. Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστοι μόνο πλειστηριασμοί να καταλήγουν επιτυχώς διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα.
Έτσι ενώ οι αριθμοί ευημερούν καθώς την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παρατηρείται ραγδαία αύξηση τους, η ρευστότητα των τραπεζών και κυρίως των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων παραμένει στο κόκκινο.
Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν την άμεση αναστολή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την άνοιξη του 2019, ο αριθμός των ακινήτων που είχαν μπει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού ήταν περίπου 40.000. Αυξήθηκαν σε 58.000 την άνοιξη του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, ενώ σήμερα οι αναρτημένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φτάνουν τους 91.180. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να «βγουν στο σφυρί» 633 ακίνητα. Έως και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2022 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 4.450 πλειστηριασμοί, αλλά ο κατάλογος θα αυξάνεται τους επόμενους μήνες.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά μετά την επανέναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ετσι από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησαν και πάλι οι πλειστηριασμοί καταγράφεται πολύ περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η βασική αιτία είναι η υψηλή τιμή της πρώτης προσφοράς η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία τους είτε κρίνεται άγονη ελλείψει ενδιαφέροντος είτε καταλήγει στις τράπεζες στις περιπτώσεις των αξιόλογων ακινήτων προκειμένου να μην υποχρεωθούν να αναπροσαρμόσουν την τιμή προς τα κάτω κατά την επαναληπτική διαδικασία.
Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στους πλειστηριασμούς, παρόλο που η πλατφόρμα e auction εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερόμενους αγοραστές, έχει ως αποτέλεσμα στο 80% των επιτυχημένων πλειστηριασμών τα ακίνητα να αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες που είναι επισπεύδουσες.
Οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν την Ιταλική «ντρίπλα» η οποία θα τους επιτρέψει να συντομεύσουν τη χρονοβόρο αυτή διαδικασία. Το Ιταλικό μοντέλο προβλέπει την αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου στην περίπτωση που ο πρώτος πλειστηριασμός αποβεί άγονος. Με το ισχύον σύστημα η μείωση της τιμής μετά τον άγονο πλειστηριασμό είναι μία χρονοβόρος διαδικασία η οποία απαιτεί την αίτηση του επισπεύδοντα στο δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι.
Στο μεταξύ μετά τη συμφωνία που επήλθε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, έως το τέλος Ιουνίου, για τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία.
Αύριο Τετάρτη συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ειδικά αυτά της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Η συντονιστική επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.