Η Syngenta, που εδρεύει στην Βασιλεία της Ελβετίας και απασχολεί περίπου 50.000 υπαλλήλους σε 100 χώρες του κόσμου, έχει ιστορία 250 ετών, είναι η μία από τις δύο σημαντικότερες αγροτεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως (η άλλη είναι η γερμανική Bayer) και φροντίζει να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ρεπορτάζ της η South China Morning Post η Syngenta έκανε την πλήρη γονιδιακή χαρτογράφηση του ρυζιού το 2001 και ανέπτυξε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δημητριακά κατάλληλα για κατανάλωση από ανθρώπους.
Το 2017 βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω της προσπάθειας της κινεζικής ChemChina να την εξαγοράσει και να αποσύρει τις μετοχές της από το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
Παραδόξως, παρά τις αντιρρήσεις Κινέζων αξιωματούχων που θεώρησαν παράτολμη την κίνηση και τους προβληματισμούς που προκάλεσε στις δυτικές χώρες, η εξαγορά προχώρησε και κόστισε στην κινεζική εταιρεία περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια, συνυπολογίζοντας και τον δανεισμό της Syngenta.
Η εξαγορά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από Κινεζική εταιρεία έξω από την χώρα της και μεγάλωσε πολύ – υπερβολικά κατά πολλούς – τον δανεισμό της ChemChina. Μετά την εξαγορά, η εταιρεία δεν άλλαξε έδρα, όμως ενίσχυσε πολύ την παρουσία της στην Κίνα, απορροφώντας παρόμοιες δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας και της SinoChem, με την οποία συγχωνεύθηκε πριν μερικούς μήνες η ChemChina.
Η συγχώνευση των δύο σημαντικών κινεζικών εταιρειών, οι οποίες ελέγχονται και οι δύο από την κινεζική κυβέρνηση, κατέβασε το συνολικό επίπεδο δανεισμού αλλά δεν άλλαξε τα πλάνα μεγαλύτερης μείωσής του μέσω της εισαγωγής της Syngenta σε κάποιο χρηματιστήριο, όπως είχε δεσμευθεί η διοίκηση μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου αλλά και δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ελβετικής εταιρείας, η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί, και μάλιστα πιο γρήγορα από το αρχικό σχέδιο. Ενώ μέχρι πέρυσι ο στόχος ήταν η εισαγωγή της Syngenta σε κάποιο χρηματιστήριο να γίνει στα μέσα του 2022, φαίνεται πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2021.
Οι πληροφορίες του Bloomberg, του Reuters και των άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την αρχική δημόσια εγγραφή των μετοχών της Syngenta στην πλατφόρμα Star Market του χρηματιστηρίου της Σανγκάης.
To Star Market είναι σχεδιασμένο να υποδέχεται εταιρείες με έφεση στην καινοτομία, συνήθως όμως μικρού μεγέθους. Αυτό έχει κάνει ορισμένους να υποθέσουν πως η αξία των μετοχών που θα πουληθούν στην δημόσια εγγραφή δεν θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερο ενδιαφέρει όμως η αξία με την οποία θα μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο.
Κάποιες πρώτες αναλύσεις ανεβάζουν την χρηματιστηριακή αξία που θα ήθελε να «πετύχει» η εταιρεία, κοντά στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τις πωλήσεις της για το 2020, οι οποίες έφθασαν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια και τα περιθώρια οργανικής κερδοφορίας που κυμαίνονται κοντά στο 17%.
Αν συγκρίνουμε την πιθανολογούμενη αποτίμηση της Syngenta με την χρηματιστηριακή αξία της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, της Bayer, η οποία έχει υψηλότερα περιθώρια οργανικής κερδοφορίας και παρόμοιο όγκο πωλήσεων αλλά και άλλους επιχειρηματικούς τομείς με σημαντική αξία, όπως τον φαρμακευτικό, μπορεί να διστάσουμε λίγο.
Η χρηματιστηριακή αξία της Bayer είναι κοντά στα 60 δις δολάρια και κάνει την γερμανική εταιρεία να φαίνεται πολύ πιο φθηνή από την ελβετική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Bayer λόγω των δικαστικών περιπετειών που κληρονόμησε όταν εξαγόρασε την αμερικανική Monsanto.
Η σχετικά αισιόδοξη αποτίμηση της Syngenta μπορεί όμως σίγουρα να αποδοθεί στην αναμενόμενη αύξηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής πορείας των τιμών των περισσότερων αγροτικών προϊόντων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εταιρεία κατασκευάζει και πουλάει σπόρους, λιπάσματα και προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών από ζιζάνια και παράσιτα. Τα αυξημένα έσοδα των αγροτών ανά τον κόσμο εγγυώνται καλύτερη πορεία για την εταιρεία, που πουλάει τα προϊόντα της παντού.
Κάτι άλλο σημαντικό, που πρέπει κάποιος να λάβει οπωσδήποτε υπόψη του εξετάζοντας τις προοπτικές της Syngenta είναι η σπουδαιότητά της για την Κίνα και την κινεζική ηγεσία. Είναι βέβαιο πως οι αρχές της χώρας δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένες από την συνεχή αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, που προορίζονται είτε για ανθρώπινη κατανάλωση είτε για ζωοτροφές.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, αυτές οι εισαγωγές έχουν τριπλασιαστεί, ενώ μεγάλο μέρος της φετινής αύξησης της ζήτησης για κάποια προϊόντα, κυρίως τα φασόλια σόγιας και το καλαμπόκι, έχει άμεση σχέση με τις μεγάλες ανάγκες της Κίνας.
Μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια πως τα επόμενα χρόνια οι πωλήσεις των προϊόντων της Syngenta θα γνωρίσουν σταθερή άνοδο μέσα στην Κίνα, και λόγω της πραγματικής ζήτησης γι’ αυτά, και λόγω της σχέσης της επιχείρησης με την χώρα.
Η εξειδίκευση της εταιρείας στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών από παράσιτα και ζιζάνια είναι βέβαιο πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει την αποδοτικότητα της αγροτικής βιομηχανίας της.
Αυτή την στιγμή, μόνο το 20% των λειτουργικών κερδών της Syngenta έρχεται από τις κινεζικές δραστηριότητες, αλλά είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε πως αυτό το ποσοστό θα βαίνει αυξανόμενο.
Όποιος λοιπόν πιστεύει πως η Κίνα θα καταφέρει να αναβαθμίσει το επίπεδο της αγροτικής παραγωγής της, μπορεί να κερδίσει από αυτό επενδύοντας στην Syngenta, εκτός αν η κινεζική κυβέρνηση αλλάξει γνώμη και τελικά δεν δώσει την άδειά της για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.