Του Γιώργου Φιντικάκη
Στη τελική ευθεία για την αξιολόγηση, και ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να στείλει σήμα στα ξένα κεφάλαια ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα, ο ΣΕΒ έστειλε χθες τα δικά του πολλαπλά μηνύματα "στρογγυλεύοντας" αρκετά τις γωνίες της μέχρι τώρα κριτικής του, προφανώς επειδή βλέπει την επόμενη ημέρα.
Η στάση των βιομηχάνων δεν είναι καινούργια. Πάντα ήταν με το γκουβέρνο ο ΣΕΒ, απλά καμία κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ μέχρι σήμερα Αριστερή, όση εν πάσει περιπτώσει σχέση έχει πλέον με τον συγκεκριμένο όρο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από ενάμισι χρόνο, οι βιομήχανοι ήταν από τους πρώτους που είχαν σπεύσει να ρίξουν γέφυρες στη κυβέρνηση, ακολούθησε ωστόσο η καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, τα capital controls, το δημοψήφισμα και ο φόβος του grexit, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να ψυχρανθούν. Πόσο μάλλον όταν τη ψήφιση του μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο διαδέχθηκε μια άγονη διαπραγματευτική περίοδος επτά μηνών, που μεγάλωσε το λογαριασμό, διόγκωσε την ύφεση, ξύπνησε εφιάλτες του 2015, και μαζί και την ανησυχία της βιομηχανίας ότι είχε "ποντάρει" λάθος.
Τώρα, και στο παρά πέντε της αξιολόγησης, ο ΣΕΒ κατεβάζει τους τόνους της κριτικής αφού ο σκοπός επιτεύχθηκε, το νομοσχέδιο κατατέθηκε και όπως φαίνεται, θα ψηφιστεί δίχως προβλήματα τη Κυριακή.
Δείχνουν μια εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση οι βιομήχανοι, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του Θεόδωρου Φέσσα, και δίχως να ξέρουν αν θα τους βγει, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα τη "στήριξη" που είχαν παράσχει το περασμένο Ιανουάριο στον Πρωθυπουργό. Ο λόγος για εκείνη τη συνάντηση φορέων των εργοδοτικών οργανώσεων στο Μαξίμου όπου και συμφώνησαν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στον επιχειρηματικό κόσμο.
Το βήμα πιο μπροστά έγινε χθες με τρεις τρόπους. Αφενός με τη "μπηχτή" προς τον αρχηγό της ΝΔ για τις εκλογές, αφετέρου με το μείγμα των μέτρων που "δεν φταίει" και τρίτον με τη κατηγορηματική απάντηση πως δεν υπάρχει περίπτωση φυγής ελληνικών επιχειρήσεων και αλλαγής έδρας παρά το αντίθετο.
Ερωτηθείς για την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία και κάλεσε να δείξει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση, ο κ. Φέσσας άφησε χθες "αιχμές" για το αίτημά της να επιμένει σε εκλογές. "Αν κάποιος βάζει συνεχώς βάρος ή εμπόδια σε μια χώρα που είναι έτοιμη να τρέξει, και τις δένει τα χέρια, αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό, αλλά δεν μπορούν να το λύσουν οι επιχειρηματίες. Η άσκηση της πολιτικής αφορά τους πολιτικούς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας. Για να προσθέσει "θα ήταν ευχής έργον και το λέμε ευθαρσώς αυτό, το νομοσχέδιο της Κυριακής να ψηφισθεί από όλους, να χαράξουν οι πολιτικοί μια κοινή πορεία, να υπάρξει μια νέα ευρεία συμφωνία”.
Αναφορικά με τους φόρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σχολίασε ότι "δεν είναι το μείγμα μέτρων που αποτρέπει τους επενδυτές, αλλά τα ελλείμματα. Άδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν όταν υπάρξει πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή". Ερμηνεύοντας τη φράση του θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στέλνει το μήνυμα πως οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, αφού σημασία έχει να αλλάξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα πράγματα, να μην υπάρχουν πια ελλείμματα, και να βγαίνουν τα πλεονάσματα. Αρκεί φυσικά να δοθούν κάποια όπως είπε, αναπτυξιακά αντίβαρα, όπως το φορολογικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις, να παταχθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή, να αρχίσει πλέον να τηρεί η κυβέρνηση τις συμφωνίες που υπογράφει, όπως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Αποστάσεις κράτησε και από τη φιλολογία περί μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων στο εξωτερικό, προσφιλές θέμα για τους φορείς που εκπροσωπούν τη μικρότερη κυρίως επιχειρηματικότητα αφού το προβάλουν συχνά ως τη μόνη διέξοδο απέναντι στο τσουνάμι των επικείμενων επιβαρύνσεων. "Δεν είναι εύκολο, ούτε το συζητάμε, εκ των πραγμάτων οι βιομηχανίες είναι εδώ, ο εξοπλισμός και οι άνθρωποι είναι εδώ, θέλουμε να ζούμε και να επενδύουμε στη χώρα. Αν το μέλλον είναι θετικό, όχι μόνο θα αποτρέψουμε τη φυγή τους αλλά θα προσελκύσουμε και νέους επιχειρηματίες", απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.
Όταν συνομιλεί κανείς με τη βιομηχανία και τους θεσμικούς της εκπροσώπους, θα ακούσει πως το μόνο που θέλουν οι επιχειρηματίες από τη κυβέρνηση είναι να ακούσει τα προβλήματά τους, να μπορούν να συνεννοηθούν μαζί της, να λειτουργούν σε σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, προκειμένου να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη και την έξοδο από τη κρίση.
Η προσέγγιση αυτή έχει και άλλους λόγους. Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης αναδιάταξης, μια κομβική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη όπου η πίτα θα αρχίσει να ξαναμοιράζεται. Σε αυτή τη δεξαμενή συζήτησης, ανοιχτή για διεκδικήσεις από πολλές πλευρές, το παιχνίδι κάνουν οι εξελίξεις με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα εν υπνώσει έργα, οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, οι ευκαιρίες που δίνει ο Αναπτυξιακός νόμος, οι ιδιωτικοποιήσεις,, το άνοιγμα των αγορών, κ.ά. Μπίζνες θέλει ο επιχειρηματικός κόσμος, επομένως σταθερότητα.
Άλλωστε, η στάση των βιομηχάνων δεν είναι καινούργια. Πρώτος το σπόρο είχε ρίξει το 2011 ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος υλοποιώντας ένα ιδιαίτερα "δύσπεπτο" για την εποχή εγχείρημα, και το οποίο συνεχίστηκε όταν στα πράγματα ήταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Υπό αυτό το πρίσμα, όσο εντύπωση κάνει η μνημονιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα, άλλο τόσο κάνει εντύπωση και η αριστερή στροφή του Θεόδωρου Φέσσα. Άλλωστε αριστερή δεν είναι, ο ΣΕΒ δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του, είναι η κυβέρνηση που έχει μετακινηθεί από τις δικές της…