Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), κινώντας παράλληλα τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, είναι οι τευτλοπαραγωγοί, αν δεν έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση έως τις 12 Ιανουαρίου, όπως τονίζουν, για το πότε θα πληρωθούν το υπόλοιπο 80% της ποσότητας των τεύτλων που παρέδωσαν στην εταιρεία.
"Μας δώσανε ψίχουλα, ήτοι 2 εκατ. ευρώ, -εκκρεμούν άλλα 8 εκατ. ευρώ- και μας εμπαίζουν" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, και πρόσθεσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να μην καλλιεργήσουμε ξανά τεύτλα, εάν στα συμβόλαια που θα υπογράψουμε δεν μας παρέχεται εγγράφως, εγγύηση πληρωμών".
"Οι τευτλοκαλλιεργητές", συνέχισε ο κ. Μπογιαννίδης, "έχουν κουραστεί κάθε χρόνο να παρακαλούν για να πληρωθούν, αλλά και να προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα".
Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι τευτλοκαλλιεργητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας για περισσότερες από 20 ημέρες.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπογιαννίδης ανέφερε ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την πληρωμή τους, αλλά το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και της εταιρείας ειδικότερα.
Στη σημερινή συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΕΒΖ, συμμετείχαν εκπρόσωποι τευτλοπαραγωγών από την Ορεστιάδα, τις Σέρρες, το Πλατύ Ημαθίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη, χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, "όχι μόνο για την πληρωμή των παραγωγών, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, καθώς μέχρι τότε -όπως είπε- θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, γιατί διακυβεύεται και η βιωσιμότητας της ΕΒΖ".
Ο συνολικός αριθμός των τευτλοπαραγωγών το 2015 ανερχόταν σε 1.200 (λιγότεροι κατά 800 συγκριτικά με πρόπερσι και έναντι των 8.000 που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια), ενώ η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 4,5-5 τόνους.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΒΖ και ομίλου εταιρειών με έδρα τη Βραζιλία, απάντησε πως "η ιστορία με το βραζιλιάνικο όμιλο δεν έχει τελειώσει".
"Αυτό που ξέρω", σημείωσε", "είναι ότι στο άμεσο μέλλον στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβούν στην έδρα της εταιρείας στη Βραζιλία, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών".
Υπενθυμίζεται ότι τεχνικό κλιμάκιο του βραζιλιάνικου ομίλου βρισκόταν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο και οι υπογραφές αναμένονταν να "πέσουν" το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
Όπως είχε εξηγήσει παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Δημήτρης Γιαννακίδης, με τη συνεργασία των δύο πλευρών, η ΕΒΖ καλείται να λειτουργήσει κι ως ενδιάμεσος μεταποιητικός σταθμός για λογαριασμό του ξένου ομίλου, που θα "στέλνει σε εμάς ποσότητες ακατέργαστης ζάχαρης, εμείς θα τη μετατρέπουμε σε λευκή κρυσταλλική και στη συνέχεια θα εξάγεται και στη Ρωσία, όπου έχουν συμφωνία για εξαγωγή 3 εκατ. τόνων ζάχαρης".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ