Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή του 4ήμερου συνεδρίου των Δελφών να ήταν εκείνη που ο Εμανουέλ Μπαρόζο με την νέα του ιδιότητα ως Προέδρου της Goldman Sachs Ιnternational, αποκάλυψε σε Έλληνα δημοσιογράφο , ότι τώρα «οι αγορές περιμένουν να κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση. Mέσα από τις 140 συνεδριάσεις του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έγινε φανερό ότι οι κκ. Τσίπρας και Μητσοτάκης προέρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους και απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια.
Οι ξένοι επίσημοι ομιλητές, από σεβασμό προς τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν παρέλειπαν να δίνουν εύσημα στα κυβερνητικά στελέχη γιατί «έκλεισαν διεθνείς εκκρεμότητες» και «ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης» της Ελλάδας.
Την ίδια όμως στιγμή γυρνούσαν προς τα στελέχη της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να τους απευθύνουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, ιδέες για το μέλλον και συμβουλές για τη διαχείριση των προβλημάτων που όλοι διαπιστώνουν ότι συσσωρεύονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί…
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χώρα μας για θέματα οικονομίας, ο Βρετανός Κρις Άλεν (που χρόνια τώρα χειρίζεται τις μνημονιακές αξιολογήσεις της χώρας μας), υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ετήσιο έλλειμμα επενδύσεων της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Καλή είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» που ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «αλλά σκεφθείτε πόσο μεγαλύτερη από 0,5% του ΑΕΠ θα ήταν η συμβολή του στην Ανάπτυξη αν υπήρχε ένα «οικοσύστημα σιδηροδρομικών και άλλων υποδομών» για να το υποστηρίξει.
Μία ακόμη αφοπλιστική ατάκα του πρώην Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Μπαρόζο ήρθε να περιγράψει την κατάσταση όπως την πραγματικά την βλέπουν οι ξένοι επενδυτές. «Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, που μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα».
Η Ελλάδα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια όπου η ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επισήμανε ότι «μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές, αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ υψηλές…»
Ακόμη και το κορυφαίο στέλεχος της CVC Capital Partners, Άλεξ Φωτακίδης, (Metropolitan, IASO, YGEIA) προειδοποίησε τα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι «αδιανόητο να φορολογείται η επιχειρηματική δραστηριότητα με 70%».
Την ίδια ημέρα σε κάποιο άλλο πάνελ ο κ. Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγούσε ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι μακριά από τη φιλοσοφία της επόμενης κυβέρνησης.
«Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε πρώτα. Να φτάσουμε σε ένα σταθερό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές που να μην πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον κόπο των Ελλήνων και μετά να συζητήσουμε ό,τι θέλετε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για περιουσιολόγιο…»