Όλα δείχνουν έξοδο στις αγορές τις επόμενες 15 ημέρες

Όλα δείχνουν έξοδο στις αγορές τις επόμενες 15 ημέρες

Τα μαντάτα των τελευταίων ημερών δείχνουν έξοδο στις αγορές. Ολες οι συγκυρίες συνηγορούν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων 15 ημερών μπορεί να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο αντλώντας περί τα 2 δισ. ευρώ και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν η Ελλάδα θα επιλέξει έξοδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Ιουνίου ή τις επόμενες μέρες εκμεταλλευόμενη το θετικό momentum και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.  

Συγκεκριμένα, τα θετικά χθεσινά μηνύματα για την Ελλάδα από τους Σεντένο - Ντομπρόβσκις, το «μπαζούκας» της Λαγκάρντ και το φθηνό χρήμα από τον ESM χωρίς όρους και προϋποθέσεις δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που χρειάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να βγει στις αγορές.  

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο οικονομικός διευθυντής του ESM Κ. Τζάνσε ανέφερε πριν μερικές μέρες ότι η νέα πιστωτική γραμμή θα κάνει μεγάλη διαφορά για όσες χώρες λάβουν υποστήριξη για την κρίση της πανδημίας κρίσης.

«Δεν θα χρειασθεί να επωμιστούν το κόστος χρηματοδότησης για προηγούμενες εκδόσεις. Θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από εξαιρετικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Τα χαρμόσυνα νέα συνεχίστηκαν από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ. Με την απόφαση της για αύξηση του PEPP κατά 600 δισ ευρώ, στα 1,350 τρισ ευρώ, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περί τα 25 δισ ευρώ ελληνικών τίτλων.  Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το κόστος δανεισμού από τις αγορές διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να καλύπτει το αυξημένο κόστος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών που ήδη εφαρμόζονται .

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόβσκις, ανέφερε χθες στο συνέδριο του Εconomist ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να πάρει συνολικά 32 δισ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, με στόχο την ανάκαμψη, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, αν και η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία και στήριξε με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, είναι πολύ εκτεθειμένη λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό.

Το πιο σημαντικό όμως που ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά τη διαδικασία στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Όλα τα παραπάνω στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα μας έχει αρκετές επιλογές για «φθηνό χρήμα». Το γεγονός αυτό έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση των spreads κάτι το οποίο μπορεί να επωφεληθεί η η κυβέρνηση.