Τις διαδικασίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι προκειμένου στις αρχές Απριλίου να πιστωθεί στους 1,4 εκατομμύρια δικαιούχους το ποσό των 800 ευρώ. Οι διαδικασίες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους εργοδότες οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς διαφορετικά θα μείνουν εκτός των ευνοϊκών μέτρων στήριξης όπως για παράδειγμα την αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και της επιστρεπτέα προκαταβολή δηλαδή τα κρατικά δάνεια.
Οι εργοδότες λοιπόν οι εταιρείες των οποίων παρουσιάζουν πτώση του τζίρου και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναστολή της σύμβασης με τους εργαζόμενους. Θα πρέπει όμως ο εργοδότης να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη και να το γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους.
Στη περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους , θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
Από την πλευρά του ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ στη λίστα (δείτε όλη τη λίστα σε σχετικό θέμα στο liberal.gr) εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.
Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λάβουν στις αρχές Απριλίου την αποζημίωση των 800 ευρώ το συνολικό κόστος της οποία θα φθάσει τα 2 δις. ευρώ. Σε αυτούς εντάσσονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Εκτός από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, το επίδομα θα λάβουν όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω και οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση θα ανασταλεί. Το επίδομα θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από 1/3/20, ανεξάρτητα από το εάν δικαιούνται, παράλληλα, επίδομα ανεργίας
Επίσης το επίδομα θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 18 Μαρτίου.
Σε ότι αφορά στο δώρο του Πάσχα αυτό θα καταβληθεί στο ακέραιο στους περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να το πιστώσουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων το καλοκαίρι και πιθανότατα τον Ιούνιο.
Η κρίση του κορονοϊού αναγκάζει την κυβέρνηση με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου να μεταθέσει το χρόνο καταβολής του δώρο Πάσχα το οποίο κανονικά πληρώνεται από τους εργοδότες στους εργαζόμενους τους μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Το μέτρο είναι οριζόντιο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή ή έχουν πτώση τζίρου ή παραμένουν ανοιχτές και δεν έχουν επηρεασθεί από το κορονοϊό όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μεταθέσει το χρόνο πληρωμής για δυο βασικούς λόγους:
-Να στηρίζει εμμέσως την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι το δώρο Πάσχα ανέρχεται στο ποσό των 1-1,2 δις. ευρώ
-Να μην καταναλωθεί από τους εργαζόμενους αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων που παραμένουν ανοιχτά καθώς αυτό θα δημιουργούσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταναλωτικό σοκ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κυρίως στον τομέα