Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τις τελευταίες πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου στη Βουλή βάζει η κυβέρνηση αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το δημοσιονομικό κενό του 2020. Η διαφορά ύψους 1 δις. ευρώ ενδεχομένως να ψαλιδίσει κάποιες από τις εκπτώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση εκτός και αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε νέες επαφές με τους ομολόγους του στην Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των υποσχέσεων για το 2020 θα περιλαμβάνεται στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο με ορισμένες αλλαγές όπως για παράδειγμα η έκπτωση του 40% στις αναβαθμίσεις κτιρίων. Αν και αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η έκπτωση θα γίνεται από τον τελικό φόρο, τώρα με δεύτερες σκέψεις και προκειμένου να περιορισθεί το κόστος της φοροαπαλλαγής εξετάζει η έκπτωση να γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα, εξέλιξη που μετριάζει το όφελος για τους φορολογούμενους αλλά και την επιτυχία του.
Όλες οι αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να κλειδώσουν στο επόμενο δεκαήμερο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν όλες οι διατάξεις από τη νέα φορολογική κλίμακα, την πάγια ρύθμιση οφειλών, ακόμα και αυτές που περιλαμβάνουν κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας (Non Dom) στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό μάλιστα που θα προσεγγίζει το 2,7-3%.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Βουλή θα προβλέπει:
1. Αφορολόγητο όριο εισοδήματος: Παραμένει στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Σήμερα η έκπτωση μειώνεται για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ
2. Μισθωτοί με παιδιά: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι η κυβέδρνηση μπορεί να προχωρήσει στον περιορισμό του ποσού, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από τον πρωθυπουργό καθώς πρόκειται για μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες
3. Φορολογική κλίμακα: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα διατηρηθούν οι ίδιοι συντελεστές.
4. Αγρότες: Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.
5. ΦΠΑ ακινήτων: Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.
6. Αναβάθμιση κατοικίας: Έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων. Όπως προαναφέρθηκε με στόχο τη μείωση του κόστους η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από τον τελικό φόρο και σε βάθος τριετίας. Η εξέλιξη αυτή περιορίζει σημαντικά ή σχεδόν μηδενίζει τα οφέλη.
7. Φόρος υπεραξίας: Τριετές «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
8. Επιχειρήσεις: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.
9. Μερίσματα: Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.
10. Φορολογική κατοικία: Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
11. Πάγια ρύθμιση: Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα για όσους επιθυμούν περισσότερες από 12 δόσεις.