Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Βολές εξαπολύει ο ΟΟΣΑ για το πακέτο παροχών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, το οποίο όπως τονίζει μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία, ενώ σημειώνει ότι τα «κέρδη» από τα υπερπλεονάσματα θα πρέπει να κατευθυνθούν σε επενδύσεις υποδομών και στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα θέσουν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη των αναιμικών επενδύσεων.
Στο Economic Outlook, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «Αποκλίσεις από την πρόσφατη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, θα υπέσκαπτε τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία».
Μάλιστα, αναφέρεται στα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με τις ανάλογες επιπτώσεις στα έσοδα (ΦΠΑ) και στις συντάξεις, ενώ εστιάζει στο περίεργο σχέδιο το οποίο δεν φέρει την έγκριση των δανειστών για μικρότερα πλεονάσματα (2,5% αντί 3,5%) με την εγγύηση τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αποτελούν «μαξιλάρι» στην περίπτωση που δεν μπορούν να αποπληρωθούν κάποιες δόσεις τόσο στους δανειστές όσο και για την εξόφληση ομολόγων.
Ο Οργανισμός πάει και ένα βήμα πιο κάτω και εφιστά την προσοχή στο κυβερνών κόμμα για το πώς χρησιμοποιεί τα χρήματα των Ελλήνων. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «Μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα θα έπρεπε να δίνουν προτεραιότητα σε επενδύσεις υποδομών και προσόντων, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών». Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι όλα τα παραπάνω βελτιωτικά μέτρα, μαζί με μεγαλύτερη πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, για την ανάπτυξη εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσουν τους φραγμούς στην επιχειρηματικότητα, αλλά και να υποβοηθήσουν τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο. Ταυτόχρονα εκφράζει επιφυλάξεις και προβληματισμό για τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που μπορεί να περιορίζει τα ποσοστά φτώχειας στους εργαζόμενους αλλά ανεβάζει τον κίνδυνο της αδήλωτης εργασίας και της μικρότερης απασχόλησης, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, που μπορούν να προσελκύσουν νέα χρηματοδότηση, παρατηρεί ότι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,1% φέτος και 2%, κυρίως λόγω της θετικής συμβολής της εσωτερικής ζήτησης και λιγότερο των εξαγωγών που παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης (περιορίζονται στο ποσοστά 5,3% από 8,8% πέρσι).
Αντίθετα, ανάκαμψη βλέπει ο ΟΟΣΑ στην κτηματαγορά. Ωστόσο, όλα αυτά τελούν εν αμφιβόλω καθώς καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ανταγωνιστικότητα και την καλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων, η οποία για το τρέχον έτος εκτιμάται στο αναιμικό ποσοστό 1,2% Τέλος, ο Οργανισμός εκφράζει προβληματισμό για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από ένα άτακτο Brexit.
Φωτογραφία: APImages