ΟΟΣΑ: Προβλέπει μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2017

ΟΟΣΑ: Προβλέπει μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2017

Μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,3% το 2017 και 3,6% το 2018 από 2,9% φέτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook).

Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί στα φετινά επίπεδα του 1,7% και συγκεκριμένα στο 1,6% το 2017 και το 1,7% το 2018. Για την οικονομία των ΗΠΑ, προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης, από το 1,5% φέτος στο 2,3% το επόμενο έτος και το 3% το 2018. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας προβλέπεται να μειωθεί από 6,7% φέτος στο 6,4% και το 6,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) θα μπορούσαν να προωθήσουν για 3 -4 χρόνια πολιτικές δημοσιονομικής στήριξης - με επενδύσεις σε υποδομές, την παιδεία και την έρευνα και ανάπτυξη - χωρίς να αυξήσουν τον λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση που έχει τίτλο: «Διαφυγή από την παγίδα χαμηλής ανάπτυξης; Αποτελεσματικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αποφυγή παγίδων στο εμπόριο».

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι «η αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου με καλύτερες πολιτικές θα συμβάλει στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και θα στηρίξει μία υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας», μία διατύπωση που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές για περιορισμό του εμπορίου που έχει υποστηρίξει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης θα περιορίσει το βάρος των προσαρμογών για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Αυτό το Economic Outlook θεωρεί ότι ο προστατευτισμός και τα αναπόφευκτα εμπορικά αντίποινα θα αντιστάθμιζαν μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων που θα είχαν οι δημοσιονομικές πρωτοβουλίες στην εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη, θα αύξαναν τις τιμές, θα έπλητταν τα βιοτικά επίπεδα και θα άφηναν τις χώρες και χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση. Ο εμπορικός προστατευτισμός προφυλάσσει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά επιδεινώνει τις προοπτικές και μειώνει την ευημερία πολλών άλλων. Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, περισσότερες από το 25% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση. Αντίθετα, οι πολιτικοί πρέπει να εφαρμόσουν τα πακέτα διαρθρωτικών πολιτικών, τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, αυξάνουν τον δυναμισμό των επιχειρήσεων, προωθούν την επιτυχή ανακατανομή (πόρων) και ενισχύουν τις πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη από το εμπόριο κατανέμονται καλύτερα», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine L. Mann.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ