Σύσταση αγοράς για τις 4 ελληνικές συστημικές Τράπεζες με περιθώρια ανόδου από 19% έως και 46% στις μετοχές τους εξέδωσε η Οptima Bank. Αναφέρει ότι έχουν λύσει τα προβλήματα στους ισολογισμούς τους κι έχουν επιτύχει μία τεράστια μείωση των κόκκινων δανείων τους από το 2016 (ήταν πάνω από 58 δισ. ευρώ τότε), τα οποία θα υποχωρήσουν για όλες ανεξαιρέτως σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τα μέσα της χρονιάς.
Το αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να έχουν μπροστά τους προοπτικές κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων, ενώ η ενσώματη λογιστική αξία τους θα αυξάνεται όπως και οι κεφαλαιακοί τους δείκτες, αφού οι περισσότερες ζημιές τους που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν γραφτεί στα αποτελέσματα του 2021.
Η Optima Bank στην ανάλυσή της, θεωρεί ότι οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται αδικαιολόγητα υποτιμημένες (discount) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και βλέπει σημαντικό ράλι στη συνέχεια. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι διαπραγματεύονται υποτιμημένες από 30%-50% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά την ταχύτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) και την αύξηση της κερδοφορίας τους (ROTE) που αναμένεται να ανέλθει στην περιοχή του 10% μέχρι το 2024.
Επίσης συγκρίνει τις τιμές και ενσώματες λογιστικές αξίες και αναφέρει ότι διαπραγματεύονται όλες κάτω από τη μονάδα από 0,39 έως 0,67 γεγονός που δείχνει πόσο υποτιμημένες είναι.
Η Optima σχολιάζει την άφθονη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, με το μέσο καθαρό δείκτη δανείων προς καταθέσεις μόλις στο 67%, ενώ η ρευστότητα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τις εκδόσεις ομολόγων για τις ανάγκες του MREL.
Περιμένει μάλιστα ότι τα αποτελέσματα του 2022 θα αποφέρουν μερίσματα και αναμένει από τις Eurobank και Εθνική να διανείμουν περίπου 100 εκατ. ευρώ μέρισμα κάθε μία.
Για τους λόγους αυτούς η Optima Bank προτείνει αγορές για όλες τις συστημικές τράπεζες, θέτοντας τιμές -στόχους:
- Για την Alpha Bank τα 1,77 ευρώ
- Για τη Eurobank 1,38 ευρώ
- Για την Εθνική 5,42 ευρώ
- Για την Πειραιώς 2,01 ευρώ
Θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον
Η πανδημία διέκοψε την ανάκαμψη, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη επιταχυνόταν, αναφέρει η Optima. Μετά από ένα «φρικτό» 2020, η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ, να ξεπερνά όλες τις εκτιμήσεις και υπολογίζεται ότι αυξήθηκε περισσότερο από το 8%.
Η οικονομία κεφαλαιοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή της προηγούμενης δεκαετίας, επωφελούμενη επίσης από την κυκλική ανάκαμψη της δεκαετούς κρίσης και την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Η δημοσιονομική στήριξη από την ΕΕ θα αρχίσει να «κεφαλαιοποιείται» φέτος, αντισταθμίζοντας την αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική από τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, λέει η Optima. Περισσότερα από 80 δισ. ευρώ ή το 50% του ΑΕΠ του 2020 θα εισρεύσει στη χώρα μέχρι το 2027.
Η ελληνική τραπεζική αγορά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη, με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες να ελέγχουν πάνω από το 90% των δανείων και των καταθέσεων. Οι τράπεζες έχουν γίνει σημαντικά πιο αποτελεσματικές όλα αυτά τα χρόνια, προσαρμόζοντας τα μοντέλα τους στα νέα πρότυπα και καθώς είναι ισχυρότερες, είναι έτοιμες να αποκομίσουν τα οφέλη της ανάκαμψης, καταλήγει η χρηματιστηριακή.