Από τη μία η παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω της έναρξης του δασμολογικού πολέμου. Από την άλλη, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέους. Τι θα υπερισχύσει; Η ελληνική οικονομία μπαίνει (ξανά) στο μικροσκόπιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης και σε λίγα 24ωρα θα φανεί αν η Παρασκευή θα είναι Μεγάλη και όσον αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
O Standard and Poor’s είναι ο μοναδικός από τους οίκους αξιολόγησης που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως θετικές έχοντας κάνει το… μισό βήμα για την αναβάθμιση. Εξακολουθεί να έχει την Ελλάδα στην κατώτερη επενδυτική βαθμίδα (εκεί δηλαδή που… συνωστίζονται η Moody’s και η Fitch και μένει να φανεί αν από την Παρασκευή θα ανέβει ένα σκαλί πιο πάνω για να βρεΙ την DBRS και την Scope στο ΒΒΒ.
Σε μια περίοδο που η διεθνής αβεβαιότητα έχει βάλει το «στόχαστρο» και τα κρατικά ομόλογα, η Ελλάδα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις αγορές αλλά και τους οίκους αξιολόγησης με καλές ειδήσεις. Πρώτον, μέσα στον Απρίλιο πιστοποιούνται οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2024. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η χώρα θα είναι στον εξαιρετικά περιορισμένο κατάλογο του πλανήτη που θα μπορεί με τα πρωτογενή της πλεονάσματα να καλύπτει όλους τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, επίδοση σίγουρα αξιοζήλευτη στην Ευρώπη των υψηλών πρωτογενών ελλειμμάτων.
Δεύτερον, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα ικανά να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας ακόμη και για μια 4ετία. Το ποσό των 42 δισ. ευρώ –και ενώ έχει ήδη καλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2025– μπορεί να χρηματοδοτήσει και πρόωρες αποπληρωμές χρέους με αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών.
Τρίτον, η Ελλάδα είναι σε θέση να κοινοποιήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρους εξόφλησης όλων των δανείων του πρώτου μνημονίου. Ήδη έχει δρομολογηθεί νέα πρόωρη καταβολή δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ για τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου και αυτό που μένει να φανεί τους επόμενους μήνες είναι αν θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των πρόωρων αποπληρωμών. Ή πιο απλά: το 1ο μνημόνιο και τα δάνειά του θα κλείσει το 2032, 10 χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, ή το 2027-2028 δηλαδή μια 15ετία νωρίτερα;
Με προδιαγεγραμμένη την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα μπορεί να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν κινδυνεύει ούτε από τις αμυντικές δαπάνες. Η συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλη την Ευρώπη για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κρατικό χρέος η χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών, την Ελλάδα δεν την επηρεάζει. Πολύ απλά, διότι οι αυξημένες δαπάνες της τάξεως του 2,5-3% του ΑΕΠ για όλη την επόμενη 10ετία, είναι ήδη περασμένες και κοστολογημένες στους πολυετείς προϋπολογισμούς και ως εκ τούτου δεν επηρεάζουν την πτωτική πορεία του χρέους. Είναι λοιπόν πιθανή η αναβάθμιση; Ασφαλώς και είναι. Μπορεί να οδηγήσει το γενικότερο κλίμα σε αναβολή; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αν και οι οίκοι έχουν αποδείξει ότι δεν κινούνται με βάση την… επικαιρότητα. Υπομονή λοιπόν μερικά 24ωρα…