Του Γιώργου Φιντικάκη
Δύσκολα θα καταφέρουν στην κυβέρνηση να βρουν "καλές" ειδήσεις για να γεμίσουν τη φετινή πρωθυπουργική ομιλία τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, και να πείσουν ότι το σαμάρι μπορεί να αντέξει κι άλλα μέτρα.
Αν εξαιρέσει κανείς τους δείκτες της ανεργίας, που μειώνεται επειδή το ψαλίδι στις αποδοχές και η 4ωρη εργασία οργιάζουν, κάθε άλλος δείκτης αποτυπώνει την οικονομική καταστροφή που συντελείται την τελευταία διετία.
Σε μια στιγμή που η φορολογική αντοχή της κοινωνίας έχει κλατάρει, όπως έδειξαν τα προ ημερών στοιχεία όπου τρεις στους δέκα δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ η οικονομία δεν έχει ξεκινήσει να ανασαίνει, και δίχως ακόμη να είναι ξεκάθαρο αν θα μας ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης, το φετινό τσουνάμι φόρων δεν έχει τελειωμό.
Σε καμιά δεκαριά ημέρες αναρτώνται τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ - «ένας φόρος άδικος, που δεν διορθώνεται, καταργείται» όπως υποσχόταν ο κ. Τσίπρας το 2014 - και που για φέτος υπολογίζεται σε 3,2 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 500.000 θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ.
Δεν έχει καμία σημασία αν τα δικά τους ακίνητα αποδίδουν και πόσο ή αν χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν για μια ακόμη χρονιά εγκλωβισμένοι στην παράνοια να πληρώσουν φόρο για αντικειμενικές αξίες, η διαφορά των οποίων με τις αγοραίες τιμές, είναι χαοτική. Σημασία έχει να βγουν οι στόχοι της συνειδητής πολιτικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ, που δίχως “έξωθεν” πιέσεις, αποφάσισε εδώ και δύο χρόνια να φορολογεί τα πάντα, στύβοντας τους πολίτες σαν λεμονόκουπες, προκειμένου να μην τα βάλει με το Δημόσιο, και τις συντεχνίες που το απομυζούν.
Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι η μοναδική. Οσο και αν από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να δουν το ποτήρι μισογεμάτο, καλλιεργώντας την ελπίδα της ανάκαμψης, η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο "εμπρησμού" της κοινωνίας, δίχως να χρειάζονται αποδείξεις σαν αυτές που πρέπει να βρει ο κ. Τόσκας για να τεκμηριώσει τις υπόνοιές του για τις πυρκαγιές.
Το θαύμα της ανάπτυξης για το οποίο θα μιλήσει από την Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να συμβεί την ίδια στιγμή που για φέτος η κυβέρνηση έχει βάλει σαν στόχο να εισπράξει περίπου 48 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους, τους οποίους δεν κατάφερε να εισπράξει η χώρα ούτε στις καλύτερες ημέρες της.
Σε μια στιγμή που η οικονομία θυμίζει ολοένα και περισσότερο την ιστορία με το γάιδαρο του Χότζα που εγκατέλειψε τα εγκόσμια όταν ο κύριός του τον έμαθε να μην τρώει, προκειμένου να βγει ο φετινός στόχος στα δημοσιονομικά, πρέπει μόνο στο δεύτερο εξάμηνο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 27,3 δις ευρώ, καθώς τα έσοδα του πρώτου ανήλθαν σε 20,9 δισ. Εξ αυτών, τα 3,2 δισ. αναμένεται να προέλθουν από τον ΕΝΦΙΑ, τα 1,1 δισ. από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, και τα υπόλοιπα από την εισφορά αλληλεγγύης που φτάνει μέχρι το 10%, τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγέλματα που εντάχθηκαν στην ίδια κλίμακα, τον συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος που φτάνει μέχρι το 45%, την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24%, την πρόσθετη φορολογία στα καύσιμα, την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα, την φορολογία στον καφέ, το τέλος στην σταθερή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση, κλπ.
Πρόγευση για το 2018
Τα φετινά βάρη αποτελούν μια πρόγευση εκείνων που μας περιμένουν το 2018. Τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού που ήδη καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς το προσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, δείχνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με φέτος. Στα ταμεία θα πρέπει να μπουν 8,28 δισ. ευρώ αντί για 6,48 δισ. φέτος, που αφορούν μνημονιακά μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν ή θα τεθούν σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα, με κυριότερο την ουσιαστική κατάργηση από το νέο έτος του ΕΚΑΣ.
Είναι ένα κομμάτι μιας μακράς και συντονισμένης αφαίμαξης που ακολουθείται από τις αρχές των μνημονίων, αλλά κορυφώθηκε, αντί να αποκλιμακωθεί από την “πρώτη φορά Αριστερά”. Το 2015 ξεκίνησε με νέα μέτρα 1,29 δισ. ευρώ, το 2016 ο λογαριασμός των επιπλέον μέτρων ανέβηκε στα 4,69 δισ., και λόγω της μείωσης των συντάξεων και την περικοπή του αφορολόγητου, το νούμερο πρόκειται να φτάσει στα 14,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022.
Είναι απίθανο πως με τέτοιες επιδόσεις θα καταφέρει να γεμίσει με καλά νέα την ομιλία του στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Βέβαια μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η φετινή Έκθεση, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχει ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε, αν και εφόσον αυτό είναι θετικό, θα προσφέρει στον κ. Τσίπρα ένα επιχείρημα.
Αλλά τα στομάχια και η καθημερινότητα δεν γεμίζουν με στατιστικά. Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός θα καλλιεργεί από την ΔΕΘ προσδοκίες για έξοδο από την φτωχοποίηση, θα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και οι εκποιήσεις ακινήτων από τις τράπεζες. Αυτή θα είναι η καθημερινότητα από το φθινόπωρο για χιλιάδες πολίτες, και η μεγάλη βόμβα των επόμενων ετών.
Στην περίπτωση των πυρκαγιών ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι αρέσκεται να μετρά τις ευθύνες αντιπαραβάλλοντας την καταστροφή του “τότε” με την καταστροφή του “σήμερα”. Αφού είναι έτσι, ας αντιπαραβάλει και τα νούμερα για το ιδιωτικό χρέος των πολιτών. Στις αρχές του 2015, οι οφειλές στην Εφορία έφταναν τα 73,8 δισ. ευρώ, και σήμερα ανέρχονται σε 95,1 δις ευρώ. Τα “κόκκινα” δάνεια ήταν 99 δις και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 105-106 δις ευρώ. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος, τα ποσά δηλαδή που χρωστά ο ένας στον άλλο στον ιδιωτικό τομέα και προς το Δημόσιο (φόροι, και εισφορές), στις αρχές του 2015 ήταν 160 δις ευρώ. Σήμερα αθροίζουν πάνω από 230 δις ευρώ.
Πάνω στα ερείπια αυτής της βαθύτατα προβληματικής οικονομίας, θα συνεχιστεί ακάθεκτη η πολιτική επιβολής φόρων, από τους οποίους σημειωτέον πληρώνονται οι μισθοί των δημοσιών υπαλλήλων, που η ίδια κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι, όταν ανέχεται την άρνησή τους να αξιολογηθούν, παραβιάζοντας το νόμο που εκείνη έχει ψηφίσει.