Oxford Economics: Σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ

Oxford Economics: Σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ

Σημαντική στήριξη στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και της Ιταλίας μετά την απόφαση της ΕΚΤ για μεγαλύτερη ευελιξία του PEPP, τονίζει σε ανάλυσή της η Oxford Economics. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ευελιξία που επέδειξε η ΕΚΤ για τα ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP δημιουργούν καλές συνθήκες για τα πιο «αδύναμα» ομόλογα. Όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας, που όπως φαίνεται θα μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται φθηνά.

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ τήρησε ισορροπία ανάμεσα στα «περιστέρια» και στα «γεράκια» της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ ισορροπούν από τη μία στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ως απάντηση στον πληθωρισμό που φοβούνται τα «γεράκια» και από την άλλη στην ευελιξία που δείχνει ο μηχανισμός έναντι χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Η ΕΚΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η ενεργειακή κρίση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Και αυτό γιατί οφείλεται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης, η πράσινη μετάβαση και βεβαίως οι γεωπολιτικές ισορροπίες. 


Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις τιμές καταναλωτή η ΕΚΤ αναθεώρησε, αναφέρονται πως το 2021 θα κλείσουν στο 2,6%, το 2022 το 3,2% και το 2023 με 2024 θα πέσουν κάτω από 2%, στο 1,8%.

Περιγράφοντας τον περιορισμό του προγράμματος PEPP, η Κρ.Λαγκάρντ επεσήμανε πως η μείωση της αγοράς ομολόγων θα είναι σταδιακή και αργή. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επιβράδυνση των αγορών ομολόγων κατά το α' τρίμηνο του 2022, πριν έρθει το τέλος του στο τέλος Μαρτίου του 2022.


Την ίδια στιγμή ο ορίζοντας επανεπένδυσης του PEPP επεκτάθηκε κατά ένα χρόνο στο τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει πολύ μεγάλη θέση στα ευρωπαϊκά ομόλογα ς για το ορατό μέλλον παρά το  ανακοινωθέν σχέδιο μείωσης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές αναμένεται να περιοριστεί η ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Οι αναλυτές της Oxford Economics καταλήγοντας σημειώνουν πως σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί η ΕΚΤ εμφανίστηκε περισσότερο συντηρητική. Και αυτό γιατί οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι αισιόδοξες, ενώ η ΕΚΤ δεν φαίνεται να  προβαίνει σε αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023.