Με εκρηκτικό τρόπο κλείνει η χρονιά για την κυβέρνηση στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ώρα που οι ουρές στα Ειρηνοδικεία της χώρας φτάνουν το μήκος χιλιομέτρου από τους δανειολήπτες που σπεύδουν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του χρόνου.
Από τις 6.30 το πρωί στα Ειρηνοδικεία υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων με τις αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο (με τη μορφή που ισχύει μέχρι 31/12) να έχουν τριπλασιαστεί και ήδη να αριθμούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου τις 170.000. Η σπουδή των δανειοληπτών έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι καταφεύγουν τώρα στο νόμο Κατσέλη δεν έχουν τον περιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 300.000 ευρώ για ένα άτομο και φθάνει έως και τις 450.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθενται εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 120.000 έως 180.000 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία) για τον άγαμο και φθάνει στις 200.000 έως 260.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, είναι σαφές ότι λειτουργεί ως κίνητρο για άμεση προσφυγή στο νόμο από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών που δεν θα προστατεύονται από την αρχή του χρόνου.
Προσκόμματα
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας από την άλλη επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση καθώς υποστηρίζουν ότι δημιούργησε προκόμματα νομικής φύσεως, ώστε να μην προλάβουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη μέχρι 31/12 που ισχύει με ευνοϊκότερο καθεστώς. Ζητούν λοιπόν την αναστολή έως 29/2/2016 της έναρξης εφαρμογής του νόμου 4346/2015 «για λόγους ανωτέρας βίας» ώστε «να παρασχεθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να προστατεύσουν τα σπίτια τους». Της χρεώνουν δε επικοινωνιακούς χειρισμούς και συγκάλυψη «δια εγκυκλίων» του ορατού κινδύνου να βγει στον πλειστηριασμό η κύρια κατοικία ή να πουληθούν στα «κοράκια» τα δάνεια χιλιάδων δανειοληπτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν «τα πιστωτικά ιδρύματα με έωλες προφάσεις κωλυσιεργούν συστηματικά τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να αδυνατούν, για λόγους που δεν εξαρτώνται από τους ίδιους και δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της ευθύνης τους, να υποβάλουν εμπρόθεσμα αιτήσεις υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη έως και τις 31/12/2015 με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους ή με πώληση των δανείων τους σε ξένα funds».
Αναφερόμενοι στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν.3869/2010 σχετικά με τις προϋποθέσεις κατάθεσης αιτήσεων και την ολοκλήρωση της κατάθεσής τους στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία διατυπώνουν την άποψη ότι «όχι μόνο δεν επιλύει το ανωτέρω πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα στους δανειολήπτες και τους νομικούς παραστάτες τους, αφού προβαίνει σε contra legem ερμηνεία του νόμου» και προσθέτουν «στην πράξη επιτείνει το πρόβλημα, αφού υποχρεώνει τις Γραμματείες των Ειρηνοδικείων να παραλαμβάνουν εξ υπαρχής αόριστες και άρα απορριπτέες αιτήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να στερούνται της προστασίας του νόμου και να κινδυνεύουν πλέον να απωλέσουν τις κατοικίες τους».