Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Συνωστισμός στις εφορίες παρατηρείται τις τελευταίες μέρες του έτους καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες προχωρούν στο κλείσιμο των βιβλίων τους εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καθιστούν ασύμφορη τη διατήρηση του μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Αν και ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί επ'' ακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση, οι φορολογούμενοι σπεύδουν είτε να μετασχηματίσουν τις εταιρίες ή να βάλουν λουκέτο στο ελευθέρο επάγγελμα τους.
Πάντως δεν αποκλείεται να δοθεί σήμερα η σχετική απόφαση αποσαφηνίζοντας προβληματικά τμήματα του νόμου, για τα οποία μάλιστα υπήρχαν διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας μέχρι και χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015. Σε κάθε περίπτωση οι νέες αλλαγές οδηγούν σε τεράστιες επιβαρύνσεις το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και τους επιχειρηματίες που καλούνται να πληρώσουν το νέο έτος υψηλότερες εισφορές για τους εργαζόμενούς τους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με τα εισοδήματα του 2016.
Υπό αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που έρχονται το 2017 με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, οι φορολογούμενοι σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων.
Όσοι λοιπόν διακόψουν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
- Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, καθώς και τα αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ.
- Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ειδικότερα:
α. διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το Σύστημα V.I.E.S.) προς το φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
β. διερευνάται αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
-Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών ελέγχεται αν μετά τη δηλούμενη ημερομηνία παύσης εργασιών υπάρχουν δηλώσεις ΕΝΦΙΑ - πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.