Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, αναφέρει το CNBC.
Η προσφυγική κρίση έχει διχάσει την ευρωπαϊκή γνώμη και έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές ροές προσφύγων. Αυτές οι δαπάνες θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζήτηση τη στιγμή που υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής τόνωσης.
«Είναι μια πολύ συναισθηματική κρίση και είναι μια πολιτική πρόκληση μεγάλης σημασίας αν, όμως, δούμε τα οικονομικά και μόνο τα οικονομικά, είμαι πεπεισμένος πως αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε κατά 0,2% - 0,3% επιπλέον την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Moscovici.
Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης η ευρωζώνη έχει αρχίσει μια αργή ανάκαμψη. Το δημοσιονομικό έλλειμα της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από το εκτιμώμενο 2,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί το 2015 αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Γιατί; Διότι εμείς, και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιβάλλεται να διευθετήσουμε την υποδοχή και την ένταξη των ανθρώπων που διαφεύγουν από καθεστώτα που απειλούν τη ζωή τους», δήλωσε.
Αυτά τα μέτρα στήριξης προς τους πρόσφυγες περιλαμβάνουν την απασχόληση, το βασικό εισόδημα, τη στέγαση, τη περίθαλψη, την εκπαίδευση καθώς και την βελτίωση της πολιτικής ασύλου και του ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων.
Συνολικά αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ΕΕ έως και 45 δισ. ευρώ ετησίως τουλάχιστον για την επόμενη τριετία σύμφωνα με εκτιμήσεις του George Soros. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από την ΑΑΑ Πιστοληπτική Ικανότητα της ΕΕ και να δανειστούν ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις καθώς αν τα κονδύλια δαπανηθούν άμεσα θα παράγουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την οικονομία, δήλωσε.
Η Γερμανία έχει ήδη προβλέψει αύξηση περίπου 0,5% του ΑΕΠ της για επιπλέον δημόσια έξοδα για το 2016 ώστε να ενισχύσει την βοήθεια για το προσφυγικό. Για την Αυστρία και τη Σουηδία, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 0,3% και 0,9%, αντίστοιχα.
«Το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΕ είναι πως υποφέρουμε από ένα επενδυτικό χάσμα, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο μελλοντικά», δήλωσε ο κ. Moscovici.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) πιστεύει πως αυτές οι δαπάνες θα είναι επικερδείς μακροπρόθεσμα.
«Βραχυπρόθεσμα, οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες μπορεί να ενεργήσουν ως κίνητρο για τη ζήτηση… Οι επιπλέον δαπάνες για την παροχή στήριξης για τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνολική ζήτηση στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά περίπου 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ», ανέφερε ο ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο.
Εκτός την δύσκολη περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Moscovici είναι αισιόδοξος για την συνολική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Θα έλεγα πως είμαστε πλέον στο πρώτο έτος θετικής ανάπτυξης. Αν εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τις 28 χώρες της ΕΕ, βλέπω πως οι 27 από αυτές είναι σε καλή πορεία για το επόμενος έτος», δήλωσε σημειώνοντας «σταθερό» ρυθμό ανάπτυξης 1,5% - 2% για την επόμενη διετία.
Ο κ. Moscovici ποντάρει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο ευρωπαϊκό σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας ύψους 315 δισ. ευρώ που, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές, θα αυξήσουν περισσότερο το ρυθμό ανάπτυξης.
«Επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, συμπεριλαμβανόμενων των φορολογικών μέσων, με στόχο την ισχυρότερη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Moscovici προειδοποιώντας ωστόσο πως η διαδικασία θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.
«Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από ελλείματα και πρέπει να συνεχίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση σε ένα ρυθμό που δεν θα αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη τους. Άλλες χώρες έχουν τη δυνατότητα και καλούνται να επενδύσουν περισσότερο, και αυτό ακριβώς έχει αρχίσει να κάνει η Γερμανία», είπε.