Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το γεγονός ότι η επιτήρηση θα παραμείνει μετά τη λήξη του προγράμματος επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, μιλώντας στη Βουλή. «Επιθυμώ για το μέλλον η σχέση Ελλάδας – θεσμών να βασίζεται σε 3 πυλώνες. Πρώτον μια επιτήρηση μετά το μνημόνιο, όπως π.χ. σε Πορτογαλία και Κύπρο», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι η επιτήρηση θα βασίζεται σε δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μας.
«Γι' αυτό περιμένουμε επόμενους μήνες μία στρατηγική ανάπτυξης, ένα σχέδιο που θα σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες», υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Πάντως, ο κ. Moscovici υποστήριξε ότι πλέον «φτάσαμε σχεδόν στο τέλος του δρόμου» και ζήτησε ουσιαστικά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας: «Έμειναν τα τελευταία μέτρα. Πρέπει οπωσδήποτε να πετύχετε». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει 4ο Μνημόνιο και εξέφρασε την ευχή, η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει μα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Και μετά από αυτό το μνημόνιο, τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με τα προηγούμενα. Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος-μέλος όπως τα άλλα, να γίνει ένα κράτος με οικονομία ευήμερη που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για τον πληθυσμό που υπέφερε πολύ, κυρίως για τους νέους, προκειμένου οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν σε μια ισχυρή και ελκυστική χώρα», είπε.
Ακόμα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ και θα ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και υπέρ ενός Προέδρου του Eurogroup που θα προέρχεται από τους επιτρόπους της Κομισιόν κι ενός Eurogroup που θα λογοδοτεί στους πολίτες και στο ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είναι ένα κλειστό σώμα.