Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αντιδράσει πολύ γρήγορα στις κρίσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, αν και δεν μπορεί να άρει την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από απρόσμενες εξελίξεις όπως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
Μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times, ο Πέτερ Πράετ δήλωσε ότι το Brexit είχε μικρότερο του αναμενόμενου αντίκτυπο στις αγορές αλλά ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη αποτελεί σοβαρή μακροπρόθεσμη ανησυχία.
Η ΕΚΤ έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια «την ικανότητα να ενεργεί, την προθυμία να ενεργεί και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις πολύ γρήγορα όταν χρειάζεται», δήλωσε ο Πράετ. «Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο θεσμός είχε πάντα την ικανότητα να ενεργεί όταν χρειάζεται».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η αβεβαιότητα από το δημοψήφισμα «είναι πιθανόν να βαρύνει στην οικονομική εμπιστοσύνη και εν μέρει να αντιστρέψει τις πρόσφατες βελτιώσεις στην επένδυση και την κατανάλωση, και στην Ευρωζώνη», δήλωσε.
Ο Πράετ ζήτησε να υπάρξει μία «συντεταγμένη» διαδικασία διαζυγίου μετά το δημοψήφισμα. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε, «να δημιουργήσουμε γρήγορα μία συντεταγμένη διαδικασία που θα διέπει τη διαδρομή σε μία σταθερή κατάσταση μετά το δημοψήφισμα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να προσαρμόσουν γρήγορα τις διαχρονικές οικονομικές αποφάσεις τους στο νέο περιβάλλον».
Η αντίδραση της αγοράς μετά το δημοψήφισμα δεν οδήγησε σε «σοκ ρευστότητας» στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο παρουσίασε «ενδείξεις αντοχής», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ