Η έλευση ορισμένων εκ των πιο προβεβλημένων επενδυτών στην Αθήνα και οι συναντήσεις τους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό δείχνει στην ουσία την ανησυχία τους για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει στην Ελλάδα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται στο «κόκκινο».
Οι ισχυροί άνδρες μεγάλων διεθνών funds, όπως ο Prem Watsa της Fairfax και ο John Paulson του Paulson & Co., επισκέπτονται για μία ακόμα φορά την ελληνική πρωτεύουσα, με στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.
Στις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και άλλους θεσμικούς παράγοντες, οι μεγαλοεπενδυτές θέλουν να τονίσουν την ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας.
Επιθυμία των ξένων επενδυτών είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή του προγράμματος και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση χωρίς προβλήματα, αφού μόνο έτσι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τους κινδύνους του α'' εξαμήνου του 2015. Η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με την οικονομική και δημοσιονομική ομαλότητα εκτιμούν ότι αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία τονίζει τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, κάνοντας λόγο για μεγάλες ευκαιρίες, ενώ από το Νταβός, όπου βρέθηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.
Όμως για να υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να εφαρμόσει τα δύσκολα μέτρα που αφορούν κυρίως στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και τα «κόκκινα» δάνεια για τις τράπεζες. Στις οποίες τράπεζες Fairfax και Paulson έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια.
Η καναδική Fairfax έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή του εγχώριου χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς εκτός από βασικός ιδιώτης μέτοχος στην Eurobank, μέσω της συμμετοχής στη 2η και 3η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, συμφώνησε να αποκτήσει και το 80% της ασφαλιστικής Eurolife. Επιπλέον, η Fairfax είναι μέτοχος στην Grivalia, στην Praktiker Hellas και στην Μυτιληναίος. Ο Ινδοκαναδός Prem Watsa έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ότι προτίθεται να στηρίξει τις επενδύσεις του στη χώρα, ενώ έχει στο παρελθόν εκφράσει τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η διοίκηση της Eurolife είχε την ευκαιρία να πάρει μία πρώτη γεύση από το νέο μέτοχο και τη δέσμευσή του να αναπτύξει τις δραστηριότητες της ασφαλιστικής εταιρείας. Στις συναντήσεις με στελέχη της εταιρείας, ο κ. Watsa στάθηκε στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες αποτελούν βασικό κορμό των τοποθετήσεων της Fairfax, με την Eurolife να είναι η 20η εταιρεία του κλάδου στην οποία αποκτά μερίδιο.
Το fund του John Paulson, από την πλευρά του, έχει επενδύσει στην Τρ. Πειραιώς και στην Alpha Bank, ενώ βρίσκεται και στο μετοχολόγιο της ΕΥΔΑΠ. Πρόσφατα ο Paulson είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας.