Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν τον Μάιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά το υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, αν και το κόστος των δημητριακών και του κρέατος αυξήθηκε, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 158,3 τον Απρίλιο.
Ο αριθμός Απριλίου είχε προηγουμένως τεθεί στο 158,5. Παρά τη μηνιαία πτώση, ο δείκτης του Μαΐου εξακολουθούσε να είναι 22,8% υψηλότερος από πέρυσι, εν μέρει αυξημένος από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO είπε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα μειωθεί τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, κατά 16 εκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 σε 2,784 δισεκατομμύρια τόνους.
Ενώ οι δείκτες τιμών των γαλακτοκομικών, της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, ο δείκτης του κρέατος ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών και ο δείκτης των δημητριακών ανέβηκε 2,2%, με το σιτάρι να σημειώνει άνοδο 5,6% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 56,2%
Ο FAO αναφέρει ότι οι τιμές του σιταριού εξωθήθηκαν υψηλότερα λόγω της ανακοίνωσης της Ινδίας για απαγόρευση εξαγωγών, καθώς και για τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.