O γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -ΠΟΥ- Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι, παρά τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του 2019-NCoV, υπάρχει ένα παράθυρο «ευκαιρίας» να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, καθώς προς το παρόν είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.
Το γεγονός όμως ότι ο ιός μεταδίδεται εξαιρετικά πιο εύκολα και ταχύτερα από ό,τι άλλοι κορωνoϊοί που προήλθαν από τα ζώα, οδήγησε τον ΠΟΥ να απευθύνει έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να εισφέρει 675 εκατ. δολάρια στη μάχη κατά της εξάπλωσης της επιδημίας, με στόχο να εκπονηθεί σύντομα ένα σχέδιο αντιμετώπισης του ιού, αλλά και να διατεθούν κονδύλια σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, που είναι ως εκ τούτου περισσότερο εκτεθειμένες στον νέο κορονοϊό.
Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ «Το ποσό των 675 εκατ. δολαρίων είναι μεγάλο, αλλά είναι πολύ μικρότερο από τον «λογαριασμό» που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εάν δεν επενδύσουμε τώρα, που υπάρχει η δυνατότητα, στην προετοιμασία μας»
Το Ίδρυμα Γκέιτς, ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του ΠΟΥ, με δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της έρευνας για το εμβόλιο και τη θεραπεία του κοροναϊού.
Μέρος της δωρεάς αυτής θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της έρευνας για τη διάγνωση του κοροναϊού και την ανάπτυξη εμβολίου, ενώ ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί προς τους ευάλωτους πληθυσμούς στην Αφρική και τη Νότια Ασία.
Και ενώ ο ΠΟΥ προσπαθεί να συντονίσει την εύρεση των απαρραίτητων χρηματικών πόρων, μια γαλλο-βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη διαγνωστικών προϊόντων για καρκίνο και λοιμώδη νοσήματα, η Novacyt, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κοροναϊού σε λιγότερες από δύο ώρες, έναντι των τεστ που είχαμε μέχρι στιγμής, τα οποία χρειάζονταν από έξι ώρες έως μια μέρα.
Το τεστ της Novacyt δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Reuters ελπίζει να πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα,σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μια θετική απόφαση, οδηγώντας τις μετοχές της εταιρείας ως και 400% υψηλότερα, καθώς από τις 13,15 GBX τέλη Ιανουαρίου εκτινάχτηκαν στις 79 στις 10 Φεβρουαρίου,ενώ χτες σημείωσαν διψήφια πτώση.
Η εταιρεία έχει υποβάλλει παράλληλα, αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το νέο τεστ θα παράγεται στη Μεγάλη Βρετανία και εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του νέου κορονοϊού.
Σύμφωνα με τη Novacyt το τεστ αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και το πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Graham Mullis, δήλωσε ότι το τεστ θα πωλείται πέριξ των 6,5 ευρώ!
Μάλιστα η εταιρεία έχει ήδη παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη που που αναπτύσσει τεστ διάγνωσης του 2019- NCoV.
Οι εταιρείες Roche, Abbot Laboratories, Thermo Fisher Scientific, GenScript Biotech, Co-Diagnostics και πιθανότατα και άλλες, επιδίδονται ακριβώς στον ίδιο αγώνα δρόμου.
* * *
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.