Παγώνει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2020 προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί ο κορονοιός «Δεν ισχύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Oικονομικών Χρ. Σταικούρας μετά την πολύωρη σύσκεψη του Eurogroup, ενώ προσεχώς αναμένονται και νέες αποφάσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 410 δισ. ευρώ που έχει στα ταμεία του ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Η Ελληνική Κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο από το οικονομικό επιτελείο.
Επί της ουσίας με τις σημερινές αποφάσεις η μείωση των εσόδων και οι δαπάνες για την ανεργία δεν θα προσμετρούνται στο στόχο του πλεονάσματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπολογίζονται οι δαπάνες υγείας, ενώ για την Ελλάδα ιδιαίτερα δεν θα υπολογίζονται και οι δαπάνες για το μεταναστευτικό. Ειδικότερα:
Δημοσιονομικά στο 1% ΑΕΠ της Ε.Ε. από τα κράτη- μέλη:
για την Υγεία, για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις (ειδικά σε τουρισμό και μεταφορές), κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, εγγυήσεις για εξαγωγές, άρση ρητρών καθυστέρησης σε δημόσιες συμβάσεις, ενίσχυση των εργαζομένων, επέκταση των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
Ευρωπαϊκά μέτρα στο 10% του ΑΕΠ: Τα οποία θα προέλθουν από το ταμείο επενδύσεων, από διαρθρωτικά ταμεία, από την ΕτΕΠ περίπου 40 δισ. ευρώ συνολικά
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τόνισε πως από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα εξαιρεθούν και δαπάνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες
1ον. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους.
Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
2ον. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
3ον. Τα κράτη-μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας. Οι δαπάνες, και για τη χώρα μας, εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.
4ον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.
- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.