Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Για την καρέκλα όλα. Δυστυχώς στην πλάτη των συνταξιούχων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναποθέσει τη μείωση της εκλογικής του ήττας, όπως αυτή διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Αρχικά, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, εν συνεχεία δήλωναν προ πάσα κατεύθυνση ότι το θέμα θα τεθεί στους δανειστές και ότι για μία ακόμη φορά θα διαπραγματευτεί σκληρά η κυβέρνηση στην τέταρτη αξιολόγηση. Και μόλις χθες, μας είπε η υπουργός Εργασίας ότι η διαπραγμάτευση, για να μην κοπούν οι συντάξεις παραπέμπεται για μετά τον Αύγουστο. Στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που προβλέπει ξεκάθαρα τη μείωση των συντάξεων από το 2019 αλλά μάλλον κανείς δεν το διάβασε από την κυβέρνηση.
Η υπουργός Εργασίας λοιπόν δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση ότι «εκτιμούμε ότι είναι αχρείαστο το μέτρο. Θα συνεχίσουμε να δούμε τα περιθώρια που θα έχουμε μετά την έξοδο από πρόγραμμα θα εξετάσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για τις συντάξεις».
Το θέμα είναι ποιον κοροϊδεύουν πλέον. Οι περήφανοι συνταξιούχοι θα δουν να χάνουν μέχρι και 438 ευρώ τον προσεχή Δεκέμβριο. Εάν η κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει το μέτρο ας φέρει στη Βουλή άμεσα με το νομοσχέδιο του Ιουνίου σχετική διάταξη. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνει.
Μακάρι οι συνταξιούχοι να την γλιτώσουν. Διαφορετικά θα χάσουν έως και τρεις συντάξεις. Εάν μάλιστα μειωθεί νωρίτερα το αφορολόγητο και συγκεκριμένα από το 2019 και όχι από το 2020 είναι σίγουρο ότι θα χάσουν τρεις συντάξεις. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Προσπαθεί τώρα να χρεώσει στην επόμενη κυβέρνηση όσα η ίδια πρότεινε στους θεσμούς.
Κατά τα άλλα το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει λιτότητα για πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε βάθος πολλών ετών και εφαρμογή όλων των σκληρών μέτρων από το 2019 και μετά. Μάλιστα, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχισθούν μέχρι το 2022 ενώ υπάρχει και η ρήτρα πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου εάν το κρίνει σκόπιμο το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας διατηρείται στο ακέραιο η ρήτρα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει συγκλίνει με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα του 2019. Μάλιστα στο κείμενο τονίζεται ότι η μείωση το αφορολόγητου ορίου δεν είναι ένα απλώς μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία καθώς διευρύνει τη φορολογική βάση.
Σχετικά με τα πλεονάσματα 3,5% ως το τέλος του 2022, αυτή έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Στο κείμενο αποτυπώνονται εκτός από τις συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, το σύστημα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη στην εφορία. Επιπλέον, αποτυπώνονται και τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα πρέπει να καλυφθούν μετά από τον Αύγουστο που εκπνέει το Πρόγραμμα.
Η ολοκλήρωση των αλλαγών (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών) στο Δημόσιο, το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Ελληνικό, οι διευθετήσεις στα διόδια της Εγνατίας, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΔΕΣΦΑ, οι νέοι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, είναι μερικές από τις εκκρεμότητες, που θα αποτυπωθούν σαφώς και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.