Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφέρνει, για μια ακόμη φορά, όχι πρώτη, να βάζει τη χώρα, κατ' επέκταση την οικονομία και την κοινωνία, με την πλάστη στον τοίχο.
Παρά το χαμηλό βαρομετρικό που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες ώρες τα «σύννεφα» με το Βερολίνο, το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε χθες να κλείσει ούτε ένα από τα ανοιχτά «μέτωπα» του δεύτερου πακέτου των 13 προαπαιτούμενων.
Ο χρόνος εκπνέει και, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, έως την Παρασκευή πρέπει όλα να έχουν κλειδώσει, ώστε να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για το επόμενο έτος ενώ θα συνεπάγεται νέα ταλαιπωρία για τους εταίρους, αφού θα πρέπει να ξαναπάρουν έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.
Έτσι, εντός των επομένων τριών ημερών θα πρέπει να «λυθούν» τρεις δύσκολες εξισώσεις αφού:
- Η συζήτηση για το μεγάλο «σκόπελο» της διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα συνεχιστεί σήμερα, όμως δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τα κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων θα περάσουν σε distressed funds, ενώ η κυβέρνηση «αγωνίζεται» να κρατήσει εκτός αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με ελάχιστες πάντως πιθανότητες.
- Για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση, για να αποφύγει την πώλησή του, πρότεινε μεν την εξαγορά της εταιρείας από το δημόσιο κι εν συνεχεία την πώληση του 49%, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζε,ι από πού θα βρεθεί το 1,2 δις. ευρώ που απαιτείται για το εγχείρημα;
Πάντως οι δανειστές επιμένουν στην πώληση, καθώς γνωρίζουν άλλωστε ότι χρήματα δεν υπάρχουν και επομένως οι όποιες σχετικές κυβερνητικές προτάσεις γίνονται ως συνήθως εκ του πονηρού για καθυστερήσεις, αλλά και για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις εντός και εκτός κόμματος.
- Στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο υπάρχει ακόμη απόσταση όμως, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές αφού ο μόνος «σκόπελος» που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παραμένει στις συζητήσεις είναι εάν η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα αφορά μόνο τη βαθμολογική εξέλιξή τους ή και τη μισθολογική, όπως επιμένουν οι δανειστές.
Τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν έως την Παρασκευή
Το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων περιλαμβάνει 13 μέτρα για τα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή και είναι τα εξής:
- οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των Τραπεζών.
- το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
- το νέο χωροταξικό πλαίσιο.
- το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο του οποίου η δημόσια διαβούλευση που είχε προγραμματιστεί για χθες αναμένεται να προσδιοριστεί εκ νέου.
- τα κόκκινα δάνεια στο σκέλος των φορέων διαχείρισής τους.
- οι εφαρμοστικές διατάξεις για το πτωχευτικό δίκαιο που θεσπίστηκε
- η νέα αποτίμηση στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
- οι νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά/ποτά.
- οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ.
- η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
- οι δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές.
- η δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις .
- τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.