Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έτοιμη να βάλει... μπροστά τις μηχανές και να ξεκινήσει την παραγωγή είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ο λόγος για το IQOS της Παπαστράτος που μέσα στο μήνα ξεκινά την παραγωγή του, οριοθετώντας και επίσημα την αρχή της μετάβασης στη νέα – μετά το κλασικό τσιγάρο – εποχή, για όλο τον όμιλο της Philip Morris International.
Πρόκειται για την... επόμενη γενιά «τσιγάρου» που δεν είναι ούτε ηλεκτρονικό αλλά ούτε το κλασικό τσιγάρο με την καύση, ενώ η επένδυση ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα προσθέσει 400 νέες θέσεις εργασίας στον όμιλο.
Όλο το τελευταίο διάστημα γίνονται οι τελικές δοκιμές ώστε να «ρολάρει» εντελώς το σύστημα παραγωγής και να ελεγχθούν – στην πράξη - όλες οι επιμέρους παράμετροι, έτσι ώστε όταν ξεκινήσει επίσημα η παραγωγή, να μην υπάρχουν προσκόμματα.
Οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και αφορούν την πλήρη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, το οποίο σταματά να παράγει τσιγάρα και πλέον θα παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού HEETS για το IQOS.
Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων, το μοντάρισμα δύο γραμμών επεξεργασίας καπνού και δέκα γραμμές παραγωγής HEETS. Το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο αποτελεί παγκοσμίως το τρίτο εργοστάσιο της μητρικής Philip Morris International μετά την Ελβετία και την Ιταλία, για την παραγωγή ράβδων καπνού.
Οι ανακοινώσεις για την επένδυση έγιναν το Μάρτιο του 2017, η έναρξη των εργασιών έγινε τον Αύγουστο του 2017, η παραλαβή των πρώτων μηχανών, τον Οκτώβριο 2017, ενώ από τότε έως τώρα, είναι σε εξέλιξη η συναρμολόγηση, η εγκατάσταση, οι δοκιμές και οι (τελικές) πιστοποιήσεις
των μηχανών.
Η πρώτη εμπορική παραγωγή αναμένεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ενώ η πλήρης λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται έως το τέλος του 2018, όπου τότε θα παράγει 20 δισ. ράβδους καπνού ετησίως.
Για όλα αυτά, η Παπαστράτος έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 200 εργαζομένων, ενώ σταδιακά και εντός του 2018 και θα αυξηθεί η παραγωγή, οι εργαζόμενοι θα φτάσουν συνολικά τους 400, μέσω πρόσληψης επιπλέον 200 ατόμων. Μετά τις προσλήψεις, η Παπαστράτος θα φτάσει στην Ελλάδα τους 1.200 εργαζόμενους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 η εταιρεία έλαβε περισσότερα από 10.000 βιογραφικά για τις θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε.
Εξαγωγές
Ο σχεδιασμός της επένδυσης είναι το εργοστάσιο της Παπαστράτος να γίνει ένας από τους κεντρικούς πυρήνες του ομίλου Philip Morris, καθώς οι ράβδοι καπνού που θα παράγονται στην Ελλάδα θα εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και Ασίας που κυκλοφορεί το IQOS. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε πάνω από 30 χώρες μεταξύ των οποίων:
Ευρώπη: Ελλάδα, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Μονακό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ουκρανία, Αγγλία
- Ασία: Ρωσία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Καζακστάν.
Η κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά
Το IQOS ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016, ήτοι πριν περίπου 16 μήνες ενώ αρχικά κυκλοφόρησε στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2017 και στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με ανθρώπους της Παπαστράτος, έχει εξαιρετική αποδοχή, έχοντας αποκτήσει μερίδιο αγοράς 2,5%.
Σήμερα υπάρχουν 25 καταστήματα IQOS, εκ των οποίων 11 στην Αττική και τα υπόλοιπα σε άλλες πόλεις όπως Καλαμάτα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βόλος, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα και Κοζάνη. Το IQOS διατίθεται επίσης και σε όλο το δίκτυο των 54 καταστημάτων Public πανελλαδικά.
Tι είναι το IQOS
Το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον. Θερμαίνει χωρίς να καίει τον καπνό, σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές. Η καθοριστική διαφορά του IQOS από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι το IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν νικοτίνη.
Σε διεθνές επίπεδο εκτιμάται ότι από μερίδιο 1,3% τον περασμένο Μάρτιο, σήμερα το IQOS έχει φτάσει το 3,7% καθώς λανσαρίστηκε σε 11 νέες χώρες, φτάνοντας συνολικά στις 31 χώρες.
H πρόσφατη δωρεά πέντε σκαφών στο Λιμενικό Σώμα
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις... νόμιμες καπνοβιομηχανίες, που πληρώνουν φόρους και πληρούν όλες τις άλλες δικλίδες του νόμου, είναι η άνθιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της φορολογίας στα καπνικά που έχει φτάσει κοντά στο 90% της συνολικής – εμπορικής – τιμής τους, τα λαθραία τσιγάρα, έχουν φτάσει να είναι πάνω από το 20% της συνολικής αγοράς.
Μετά λοιπόν από το πρώτο αυτοκινούμενο Scanner με ακτίνες Χ αξίας 2 εκατ. ευρώ που δώρισε πέρυσι η Παπαστράτος στο Γ'' Τελωνείο του ΟΛΠ με στόχο ένα ισχυρό «χτύπημα» στο λαθρεμπόριο καπνικών, προ ημερών η εταιρεία προέβη σε ακόμη μια σημαντική δωρεά.
Σε αναγνώριση των επιτυχιών που σημειώνει το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή στη δίωξη του λαθρεμπορίου αλλά και θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τα «όπλα» της, η Παπαστράτος δώρισε πέντε ταχύπλοα, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.
Η προμήθεια των σκαφών εντάσσεται στο διεθνές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Philip Morris International, μητρικής εταιρείας της Παπαστράτος, με την ονομασία PMI Impact, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των συναφών εγκλημάτων. Η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2016 και θα διατεθούν σε παγκόσμιο επίπεδο 100 εκατ. δολάρια μέσα από τρεις γύρους χρηματοδοτήσεων.