Παρά τα μηνύματα που στέλνουν οικονομολόγοι από το εξωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι με το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός των αγορών έως το 2020.
Συγκεκριμένα κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον δανεισμό τραπεζών και επιχειρήσεων, καθώς και ότι θα πλήξει την πραγματική οικονομία της χώρας, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται καθησυχαστικός προς το εσωτερικό.
Όπως δήλωσε «αυτό που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια».
Παράλληλα, για το «καυτό» ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ελληνική υπηρεσία του Εuronews, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν».
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ και δήλωσε πως «ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή».
Αναφερόμενος στο τι θα γίνει όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή» και για την στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα».
Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ναι μεν μπορεί να έχει... αλλάξει λόγω των δυσκολιών, ωστόσο παραμένει ίδιος ο βασικός πυρήνας των ιδεών του, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας του και της πολιτικής του στόχευσης.
Aναφέρθηκε επίσης στις εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ για την τραγωδία στο Μάτι δήλωσε πως ζήτησε συγγνώμη αναλαμβάνοντας την ευθύνη όχι μόνο της δικής του κυβέρνησης αλλά και άλλων.
Τέλος, στον απόηχο του Στρασβούργου και της «σκληρής» ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην σκληρή κριτική κατά της ΕΕ λέγοντας πως «τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλέγονταν, επιλέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης».