To παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας κλυδωνίζεται και πρέπει να αλλάξει, είναι το μήνυμα του επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελου Μυτιληναίου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας αμφότεροι για το μεγάλο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.
Ειδικότερα, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, υπογράμμισε ότι υφίσταται μια δύσκολη συγκυρία, με προβλέψεις για ύφεση από 3% ως 12% το 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θεωρώ ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι συντριπτικές και το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σταυροδρόμι για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αλλά όχι το μόνο», εκφράζοντας παράλληλα όμως την αισιοδοξία του για το 2021, καθώς «θα πέσουν τα πακέτα στήριξης στις οικονομίες, το μοντέλο θα αλλάξει».
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , τόνισε ότι «η παρέμβαση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας πρέπει να είναι διπλή. Αφενός σωστική, αφετέρου αναδιαρθρωτική. Δεν αρκεί η διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «πρέπει να αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να φύγουμε από την «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και να δώσουμε τη σημασία που πρέπει στη μεταποίηση, την πρωτογενή παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων, τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Στη διεθνή οικονομία η πανδημία ενεργοποίησε ένα φαινόμενο «αποσπασματοποίησης της παγκοσμιοποίησης», ο περιφερειακός περίγυρος κάθε χώρας - ο ευρωπαϊκός ή ο μεσογειακός πχ για την Ελλάδα - αποκτά ιδιαίτερη σημασία».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μυτιληναίoς συνηγόρησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης και ήταν εύκολο», σημειώνοντας ότι η χώρα δεν έχει πετρέλαιο, δεν έχει χαλκό, δεν έχει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις δεν έχουμε, άλλα έχει ήλιο και θάλασσα. «Και αυτό το μοντέλο που αναπτύχθηκε έχει τα ρίσκα, ήταν ταν εύκολη λύση και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.
Σε ερώτηση για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από πολλές δεκαετίες ανακάμπτει ο κρατικός παρεμβατισμός. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε να δούμε από εποχές προ του Ρίγκαν και της Θάτσερ και, όπως τόνισε, «πρέπει να δούμε πού θα οδηγήσει».
Αναφορικά με την υποστήριξη της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντική, οι ανισότητες όμως στο εσωτερικό της ΕΕ και της ευρωζώνης διευρύνονται λόγω της απελευθέρωσης των κρατικών ενισχύσεων. Οι μισές κρατικές ενισχύσεις στην ΕΕ λόγω πανδημίας χορηγούνται από τη Γερμανία στις γερμανικές επιχειρήσεις. Η Aegean ενισχύεται με δάνεια περίπου 150 εκατ., αλλά η Lufthansa ενισχύεται με επιχορηγήσεις 9 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Ανασυγκρότησης με έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους με εγγύηση τον ενωσιακό προϋπολογισμό είναι σημαντική εξέλιξη».
«Αυτό όμως απαλλάσσει τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που είναι «καθαροί πληρωτές» από την υποχρέωση να συνεισφέρουν νέα κεφαλαία στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Συνεπώς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και ευέλικτα προκριμένου να μη μεγαλώσουν οι ενδοευρωπαϊκές ανισότητες σε βάρος μας. Τα κρίσιμα θέματα είναι δυο, το μέγεθος των κρατικών ενισχύσεων και το ύψος των εποτοκίων δανεισμού . Αν δεν διασφαλισθούν αυτά τα δυο σημεία, η σχετική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων κινδυνεύει να γίνει χειρότερη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που «πολλές πλούσιες χώρες βοηθούν τις επιχειρήσεις τους, επειδή έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, ενώ οι ελληνικές παλεύουν να επιβιώσουν».
«Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και αυτές που μπορούν να διασωθούν και να αναπτυχθούν». Όπως είπε, την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης είναι καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών, καθώς η στήριξη που έρχεται από την ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει.