Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit

O διευθύνων σύμβουλος (CEO) της UniCredit, Federico Ghizzoni, παραιτείται, όπως ενημέρωσε η ιταλική τράπεζα, σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε ευρύτερη αναδιοργάνωση του ομίλου και ενδεχομένως σε αύξηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ του κεφαλαίου της, σύμφωνα με το Reuters.

Η μεγαλύτερη, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, τράπεζα της Ιταλίας, δήλωσε ότι είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο Giuseppe Vita να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής και ότι o F. Ghizzoni θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης.

«Το διοικητικό συμβούλιο της UniCredit και ο Federico Ghizzoni αναγνώρισαν ότι στο πλαίσιο που διαμορφώνονται οι συνθήκες είναι καιρός για μια αλλαγή στην κορυφή του ομίλου», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση που εκδόθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Federico Ghizzoni, που ηγήθηκε της UniCredit από το 2010, αναμενόταν να αποχωρήσει λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των μετόχων σχετικά με την πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας, τα μειωμένα κεφάλαια και τα χαμηλά κέρδη.

Ο διάδοχός του θα οριστεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα που επικαλείται το Reuters.

Στους υποψήφιους για τη θέση περιλαμβάνονται ο Γάλλος Jean-Pierre Mustier, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Societe Generale και της UniCredit, ο επικεφαλής τραπεζικών επενδύσεων της UBS, Andrea Orcel και ο επικεφαλής της Merrill Lynch Ιταλίας, Marco Morelli.

Η επιλογή είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλη τράπεζα. Ο A. Orcel θεωρείται ως ο υποψήφιος που θα μπορούσε να οδηγήσει UniCredit σε μια συγχώνευση.

Εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της διεθνούς έκθεσης της UniCredit και την άντληση κεφαλαίων μέσω αύξησης κεφαλαίου, κάτι που ορισμένες πηγές οριοθετούν στα 8,9 δισ. δολάρια.

Η εθνικότητα ενδέχεται να αποτελέσει ένα ζήτημα, με ορισμένες πηγές προσκείμενες στο θέμα να λένε ότι θα πρέπει να προτιμηθεί Ιταλός, δεδομένου μάλιστα ότι ένας άλλος Γάλλος, ο Philippe Donnet, ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία της ασφαλιστικής Generali.

Μέτοχοι που εκπροσωπούν το 15% της τράπεζας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ένα βήμα προς την εκδίωξη του F. Ghizzoni, ζητώντας από τον G. Vita βελτίωση της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της αντικατάστασης του CEO.

Ο F. Ghizzoni βρισκόταν από πίεση καθώς η UniCredit απέτυχε να ξεπεράσει τις ανησυχίες ότι μπορεί να χρειαστεί σύντομα μια αύξηση κεφαλαίων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μειώθηκε στο 10,5% στα τέλη Μαρτίου, ελάχιστα πάνω από το ελάχιστο επίπεδο του 10% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το 2016, και το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά στο 11% το 2019.

Οι μετοχές της τράπεζας έχουν κατρακυλήσει κατά 40% αυτό το έτος στα πλαίσια της γενικότερης καταβύθισης των ιταλικών τραπεζικών μετοχών. Συγκριτικά, οι μετοχές της εγχώριας αντίπαλου Intesa Sanpaolo, η οποία έχει έναν πυρήνα κεφαλαιακού δείκτη του 13,1% και είναι δύο φορές πιο κερδοφόρα από την UniCredit, έχουν πέσει κατά 25% κατά την ίδια περίοδο.

Στις ανησυχίες των επενδυτών προστίθεται και ο ρόλος της UniCredit ως ανάδοχος ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ της προβληματικής περιφερειακής τράπεζας Banca Popolare di Vicenza, καθώς είχε χρειαστεί να παρέμβουν ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτα για να υποστηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι τραπεζίτες λένε ότι ο νέος CEO θα πρέπει να αναδιοργανώσει, πιθανώς και να μειώσει, τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας που εκτείνονται σε 17 χώρες.

Στο παρελθόν, μια τέτοια ευρεία έκθεση βοήθησε να αντισταθμισεί η αδυναμία της οικονομίας της Ιταλίας, ωστόσο εξέθεσε επίσης την τράπεζα στη μεταβλητότητα χωρών όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία.