Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στην παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου 2018 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων που παρατηρούνται.
Εκτός από τους φορολογούμενους που δεν έχουν καμία διάθεση να μάθουν τα ποσά που θα πληρώσουν, το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Και όπως γίνεται κατανοητό ουδείς σώφρων πλέον δεν σπεύδει να υποβάλλει τη δήλωση καθώς τα λάθη (του υπουργείου Οικονομικών), όπως αυτό που παρουσιάστηκε με τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, δημιουργούν απίστευτη ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει χιλιάδες συνταξιούχοι, που άκουσαν το κράτος και υπέβαλαν τη δήλωση τους νωρίς, να μεταβούν στις εφορίες και να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Όπως προαναφέρθηκε πρόθεση των κυβερνώντων είναι να παρατείνουν την καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 27 Ιουλίου με την πρώτη δόση όμως να καταβάλλεται μερικές μέρες αργότερα (31/7). Ωστόσο, λογιστές υποστηρίζουν ότι η προθεσμία δεν επαρκεί εφόσον το σύστημα δεν λειτουργήσει κανονικά.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Δευτέρα 25 Ιουνίου δηλαδή 5 μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία είχε υποβληθεί το 60% των δηλώσεων ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 3.745.091 δηλώσεις. Δηλαδή θα έπρεπε μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλλονται 632.666 δηλώσεις κάθε μέρα, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο καθώς το σύστημα δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσο μεγάλο όγκο υποβολών.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 3.745.091 δηλώσεις. Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:
- Ένας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 880 ευρώ. Συγκεκριμένα για 1.391.405 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση
- Το 49,61 % των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 3.745.091 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 1.857.784 είναι μηδενικές.
- Για το 13,24% των φορολογούμενων ή 459.902 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 338 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 167,7 εκατ. ευρώ.
Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.