Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle» μετά από πέντε χρόνια σκληρής μάχης δύο υπουργών και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας, η Ιρλανδία αφήνει πίσω της την οικονομική κρίση.
Το 2010 αποτέλεσε για την Ιρλανδία μια μελανή χρόνια σύμφωνα με τον Μπρένταν Χόουλιν, αφού τότε η χώρα εκχώρησε κυριαρχικά της δικαιώματα στους δανειστές.
Το δημοσιονομικό έλλειμα είχε φτάσει εκείνη την εποχή στο 11% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 18,7 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2015 το έλλειμα περιορίστηκε σε μόλις 62 εκατ. ευρώ, από 8 δισ. το 2014, με αποτέλεσμα η χώρα να παρουσιάζει έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών, Μάικλ Νούναν τόνισε πως η οικονομική ανάκαμψη οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας και όχι σε μία νέα «φούσκα» όπως ισχυρίζονται πολλοί.
Το 2015 η ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας έφτασε το 7% ενώ η ανάπτυξη για εφέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 4,5%. Σύμφωνα με τον ιρλανδό υπουργό Δημοσίων εσόδων, Μπρένταν Χόουλιν, για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη με ενδεχόμενο να μηδενιστεί το έλλειμα.
Αυτή η πρωτοφανή ανάπτυξη οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν, επίσης, και οι εξαγωγές που ελέγχονται κυρίως από πολυεθνικές που, από την φορολόγηση τους το κράτος εξασφάλισε έσοδα δισεκατομμυρίων.
Η Ιρλανδία καθιστά σαφές πως, παρόλα αυτά, το ποσοστό φορολόγησης πολυεθνικών θα παραμείνει στο 12,5% ενώ ο κ. Νούναν τόνισε πως δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το 2015 μερικές πολυεθνικές ψηφιακής τεχνολογίας μετέφεραν τις ευρεσιτεχνίες τους από φορολογικούς παραδείσους στην Ιρλανδία.