Την κρίση που έχει δημιουργηθεί και στο πεδίο των δημόσιων έργων λόγω της έκρηξης του κόστους και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών επιδιώκει να διαχειριστεί το υπουργείο Υποδομών. Χθες, στη σύσκεψη που είχε η διοίκηση το αρμόδιου υπουργείου, υπό τον Κώστα Καραμανλή και τον Γ. Καραγιάννη, προσδιορίστηκε το είδος των παρεμβάσεων που θα δημιουργηθούν για την απορρόφηση των κραδασμών στα δημόσια έργα από τις ανατιμήσεις. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά, που θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες, να «ανακουφίσουν» τους εργολήπτες που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μία δίχως προηγούμενη αύξηση του κόστους.
Ενδεικτικά, η τιμή του ασφαλτομίγματος έχει ενισχυθεί περισσότερο από 200% τον τελευταίο ένα μήνα. Το τσιμέντο τον Αύγουστο κόστιζε 100 ευρώ ανά τόνο, έχοντας αυξηθεί σε 125 ευρώ, ενώ το αλουμίνιο από 5 ευρώ το κιλό πέρυσι, σήμερα κοστίζει 7,5 ευρώ, δηλαδή κατά 50% περισσότερο.
Επίσης, στη στρατόσφαιρα έχουν οδηγηθεί οι τιμές υλικών των οποίων η παραγωγή απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο. Υπολογίζεται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ότι ο σίδηρος ανά τόνο κοστίζει περισσότερο από 1.100 ευρώ όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 550 ευρώ. Επίσης, η τιμή του χαλκού έχει αυξηθεί έως και 80%, ενώ το κόστος της ξυλείας έχει ανατιμηθεί κατά 50%.
Τα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσφέρεται πριμ ολοκλήρωσης εργασιών, το οποίο, ως θέλουν οι πληροφορίες, θα τοποθετείται στο 5% επί του ανεκτέλεστου υπολοίπου κάθε σύμβασης. Εάν δηλαδή, σε ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ απομένει προς εκτέλεση κομμάτι αξίας 5 εκατ. ευρώ, εφόσον υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως πριμ το ποσό των 250 χιλ. ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι τα έργα να «τρέξουν» γρήγορα και κυρίως να ολοκληρωθούν, ώστε να λειτουργήσουν και ως μοχλός ανάπτυξης.
Επίσης, προβλέπεται η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωσης κατά έξι μήνες. Η παράδοση ενός έργου μισό χρόνο μετά, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους αναδόχους να έχουν ευελιξία ως προς την απορρόφηση του κόστους ή τη διαχείριση των διακυμάνσεων των τιμών. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα περιορίσει πιθανές προσφυγές ή υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης λόγω ανωτέρας βίας, δηλαδή αδυναμία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, δηλαδή, εν προκειμένω της εκτόξευσης του κόστους.
Θεσμοθετείται ακόμη η ταχύτερη έκδοση, μέσα στον μήνα, των συντελεστών αναθεώρησης για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά και η τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.
Ο «πονοκέφαλος», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περιλαμβάνει κατά βάσει τα έργα των Δήμων και των Περιφερειών, όπου οι εκπτώσεις είναι πολύ μεγάλες και πολλές φορές αγγίζουν το 50%. Σε αυτά, η απορρόφηση των ανατιμήσεων είναι πολύ δυσκολότερη, σε αντίθετα με τα μεγάλα projects για τα οποία έχουν δοθεί πολύ μικρότερες εκπτώσεις, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό δημοπράτησης.
Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην ανακοίνωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο. Ο Γενικός Δείκτης του Μαρτίου παρουσίασε αύξηση 10,2%, που είχε περιοριστεί σε 1,3% το 2021, έναντι του 2020. Τα σκήπτρα των ανατιμήσεων, σε ετήσια βάση, κρατά η ηλεκτρική ενέργεια (79,2%), το πετρέλαιο κίνησης (40,7%) και ο σίδηρος οπλισμού (19,9%). Ακολουθούν οι χάλκινοι αγωγοί χάλκινοι (18,3%), τα τούβλα (16,3%), οι σωλήνες χαλκού (12%), η ξυλεία oικοδομών (9,9%), οι πλαστικοί σωλήνες (9,2%), τα θερμαντικά σώματα (8,9%), τα παρκέτα (8,9%), εσωτερικές πόρτες (8,3%), τα ξύλινα παράθυρα (8,3%), οι ξύλινες ντουλάπες (7,8%), το έτοιμο σκυρόδεμα (7,6%), τα εντοιχισμένα ντουλάπια (7,4%) και τα κουφώματα αλουμινίου (7,3%).