Την πλέον κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων - τη χθεσινή - επέλεξε το έγκυρο think tank Bruegel των Βρυξελλών για να αναρτήσει ανάλυση του διευθυντού του, Γκούντραμ Γουλφ, με την οποία υποστηρίζεται η στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό μέσω της ...στήριξης στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Γουλφ, που στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του ΔΝΤ, της Μπούντεσμπανκ, της Κομισιόν και της γαλλικής κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ των θέσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της τρόικα κι επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Bruegel, "η Κομισιόν εκτιμά ότι η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας (σ.σ. ΕΕ - Τουρκίας) θα στοιχίσει περί τα 280 εκατομμύρια (για την Ελλάδα) στους επόμενους έξι μήνες, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό".
Και προσθέτει: "Πιο σημαντική είναι η γενική πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής συνδρομής πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με μια πιο γενναιόδωρο προσέγγιση στην εξόφληση του ελληνικού χρέους - παραμένοντας αυστηρή σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, κτηματολόγιο, δημόσια διοίκηση και κανονική πολιτική ανταγωνισμού) που η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει. Ιδιατέρως, είναι καιρός να μαλακώσει η απαίτηση για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%. Αυτός ο στόχος είναι αντικειμενικά πάρα πολύ υψηλός και διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα".
Ο κ. Γουλφ προβαίνει και σε μια σειρά από άλλες προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι κι αύξηση του αριθμού των μεταναστών που θα εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Δεδομένων, ωστόσο, των διασυνδέσεών του, είναι σαφές πως για τις Βρυξέλες το μεταναστευτικό και η αξιολόγηση είναι δυο θέματα τα οποία "υπογείως" συνδέονται, παρότι κανείς δε θέλει επισήμως να κάνει τη διασύνδεση.