Τις βάσεις για αυξημένη κερδοφορία με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5% εντός του 2022 και μέχρι και 10% μεσοπρόθεσμα έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα μειώσει σε μονοψήφιο το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σύντομα. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει μειώσει το δείκτη αυτό στο 16% στο τέλος του τρίτου τριμήνου όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα θέματα που συζήτησε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές των οίκων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου, ο οποίος εκτιμά ότι το καθαρό εισόδημα από τόκους θα αυξηθεί και ότι η Τράπεζα είναι σε πορεία επέκτασης με αιχμή όχι πλέον τη μείωση του κόστους, αλλά την αύξηση των κερδών.
Καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε νέα δάνεια 1,2 δις ευρώ μόνον στο τρίτο τρίμηνο και συνολικά 4,6 δις ευρώ νέα δάνεια στο εννεάμηνο, ο κ. Μεγάλου είπε, ότι κινείται προς τον δηλωμένο στόχο των 5,7 δις ευρώ νέων δανείων συνολικά, εντός του 2021.
Ο κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις της Τράπεζας είναι καλύτερες τόσο στο σκέλος των προμηθειών, όσο και σε αυτό της μείωσης του κόστους, αλλά είναι καλά τοποθετημένη εντός των εκτιμήσεων, σε ερώτηση αν προτίθεται να αναθεωρήσει το guidance.
Τόνισε ακόμα ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται «άνετα» πάνω από τις υφιστάμενες αλλά και τις αναμενόμενες απαιτήσεις.
Σε ερώτηση που του έγινε εξήγησε ότι τα δάνεια σε μορατόρια είναι πλέον πολύ λίγα. Τα περισσότερα είπε ο κ. Μεγάλου, αφορούν τον τουριστικό κλάδο ο οποίος πήγε πολύ το 2021 και η εκτίμηση είναι ότι τα δάνεια αυτά θα εξυπηρετηθούν.
Στην εισήγηση προς τους αναλυτές, στάθηκε στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η οποία διαμορφώνει θετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Υπενθύμισε, ότι το ΑΕΠ επέστρεψε σε επίπεδα προ πανδημίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ τόνισε ότι το οικονομικό κλίμα έχει επιστρέψει επίσης σε προ πανδημίας επίπεδα.
Τέλος, με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, είπε ότι η εκτίμηση της τράπεζας είναι πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι τα μέσα του 2022 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται και θεωρείται προσωρινό φαινόμενο.
Διαβάστε ακόμα:
- Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 489 εκατ. ευρώ - Κατακόρυφη πτώση του δείκτη NPE