Δύο από τους πιο ισχυρούς traders πετρελαίου διεθνώς, η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore, συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα μάτια των ΕΛΠΕ.
Στη λίστα με τις εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ μαζί με το μάνατζμεντ, συγκαταλέγονται επίσης και τρία σχήματα, των οποίων η σύνθεση δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή. Συνολικά οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:
Alrai Group Holdings Limited
Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
Gupta Family Group Alliance
Glencore Energy UK LTD
Vitol Holding B.V.
Η ολλανδική Vitol εμπορεύεται καθημερινά 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμών κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών. Με 40 γραφεία παγκοσμίως είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς στο trading, καθώς κάνει κάθε χρόνο 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, και χρησιμοποιεί 250 δεξαμενόπλοια.
Στη περίπτωση των ελβετών της Glencore, πρόκειται για ένα πολυσχιδή κολοσσό, με δραστηριότητα από την ενέργεια, και τα ορυκτά έως τα μέταλλα. Συνολικά, παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities, μεταξύ των οποίων κάρβουνο, φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κλπ.). Εχει καθημερινές συναλλαγές περί τα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, και τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν πέρυσι σε 14,8 δισ. δολάρια. Απασχολεί 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.
Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσουν οι σύμβουλοι τους φακέλους καθενός από τους πέντε υποψηφίους, και να ανακοινωθεί πόσοι εξ αυτών περνούν στη δεύτερη και κρίσιμη φάση. Αμέσως μετά θα ανοίξει το data room, όπου οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούν να βρουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τα ΕΛΠΕ, και η υποβολή προσφορών τοποθετείται κάπου προς τα τέλη Ιουλίου.
Στο ζήτημα ΕΛΠΕ, άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, και μιλούν για έντονο ενδιαφέρον από διεθνή funds, και ισχυρά ενεργειακά ονόματα, που μένει φυσικά να φανεί, πόσα και ποια απ'' αυτά, θα εμφανιστούν αύριο στο διαγωνισμό. Ένας λόγος που δικαιολογεί τις όποιες επιφυλάξεις, δεν σχετίζεται με τη δυναμική των ΕΛΠΕ στην εγχώρια αγορά, αλλά με το γεγονός ότι για τα διεθνή δεδομένα, ο ελληνικός όμιλος είναι μια περιφερειακή δύναμη, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τίμημα. Εκτιμάται μ'' άλλα λόγια ότι δεν υπάρχουν πολλοί ξένοι παίκτες, ικανοί να προσφέρουν για έναν ελληνικό όμιλο, ποσά 1,2-1,3 δισ ευρώ, όσο εκτιμάται ότι αποτιμάται το 50,1% του ομίλου.