Μειώσεις έως 66% στις συντάξεις χηρείας φέρνει ο νέος υπολογισμός τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλο, ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρουκλής, σημειώνοντας ότι ίσως υπάρξουν περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος που λάμβανε 1.500 ευρώ, να πέσει με τον νέο τρόπο υπολογισμού στα 520 ευρώ.
Πέρα από τις δραστικές περικοπές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλος πλήγμα μεγάλο αποτελούν και τα ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η σύνταξη να χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό.
Αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνον για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Μόνο σε στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα είτε ο ίδιος ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω θα χορηγείται ολόκληρη.
Για τον επιζώντα σύζυγο ποσοστό 50% της σύνταξης. Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ως ακολούθως:
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε: 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος, 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος, 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος, 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος και 5% για τα έτη από το 36ο και άνω.