Περίοδο χάριτος στα δάνεια επιχειρήσεων σε πυρόπληκτες περιοχές εξετάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ως μια συνδρομή στην δύσκολη επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η περίοδος χάριτος μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.
Υπενθυμίζεται πως το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα της ΕΑΤ στηρίζει, μεταξύ άλλων, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δουν εκτός των μέτρων στήριξης και αυτή την ανακούφιση. Το πακέτο των μέτρων δημιουργεί στην ουσία όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να πάρει μπρος ξανά η οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν έχουν την «υπογραφή» και των πολλών συνεργαζόμενων τραπεζών.
Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο. Αντικειμενικός σκοπός του είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας COVID -19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με δάνεια κεφαλαίου κίνησης.
Εκτός όμως από το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα οι πληγέντες αναμένεται να δουν και τα δάνεια του προγράμματος ΤΕΠΙΧ να παίρνουν περίοδο χάριτος.
Με το υποπρόγραμμα επενδυτικών δανείων της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.
Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).
Η ΕΑΤ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ενισχύσει με ρευστότητα συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ τις πληγείσες επιχειρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε νέα δανειακή σύμβαση 400 εκατ.ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Μέσω της σύμβασης η ΕΑΤ προχωρά στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την στήριξη και διευκόλυνση μικρομεσαίων (SMEs) και μεγαλύτερων (MidCaps) επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ. Το 30% των δανείων χορηγείται σε μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το 70% θα διατεθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την ΕΑΤ και μέσω ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση.